Baker- og konditorbransjens landsforening (BKLF) er en av organisasjonene som stiller seg bak Foodscape – en ny messe som skal «sette bærekraft på menyen».

Foodscape arrangeres for første gang 10. og 11. oktober i år, og det er mange gode grunner til å ta en tur innom Norges Varemesse på Lillestrøm disse dagene. Arrangøren har blant annet lovt at det vil bli presentert flere konkrete verktøy til kampen mot matsvinn.

— Jeg vil sterkt oppfordre alle fra vår bransje til å være med på Foodscape. Det kommer til å bli en veldig spennende arena for å diskutere og lære mer om bærekraftig mat, sier daglig leder i BKLF, Gunnar Bakke.

#Merav-seminar

Sammen med Norges frukt- og grønnsaksgrossisters Forbund, Sjømat Norge og Helsedirektoratet, arrangerer BKLF seminaret #Merav på Foodscape 11. oktober.

Foodscape

 

  • Arrangeres 10.-11. oktober 2018 på Norges Varemesse, Lillestrøm.
  • Er en møteplass og kompetansearena knyttet til utvikling av og løsninger for bærekraftig og sunnere mat og drikke for hele verdikjeden - fra hav og jord til bord.
  • Setter bærekraft på menyen.
  • Vil vise sunnere, fremtidsrettet mat og drikke, teknologi og bærekraftige løsninger innen emballasje, oppbevaring, distribusjon og avfallshåndtering.
  • Bransjeorganisasjonene som samler seg bak Foodscape er:
    NHO Mat & Drikke, NHO Reiseliv, Kost- & Ernæringsforbundet, Bransjeforening for Storkjøkkenleverandører i Norge (BFSN), DebioInfo, Norges Frukt- og Grønsakgrossisters forbund, Sjømat Norge, Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF) og Matvett.

 

 

Disse fire aktørene samarbeider om det som er innsatsområde 4 i intensjonsavtalen for et sunnere kosthold: Å øke befolkningens inntak av frukt, bær, grønnsaker, grove kornprodukter og sjømat med 20 prosent innen 2021.

— Og dette seminaret blir første gang vi viser frem samarbeidet vårt utad, sier Bakke.

På seminaret vil de ferskeste tall om utviklingen av konsumet hos norske forbrukere for både sjømat, frukt, bær og grønnsaker samt grove kornprodukter, bli presentert. Sissel Flesland, som driver Flesland Markedsinformasjoner, vil presentere konsumtall for grove kornprodukter.

— Grovt brød er helt klart bærekraftig mat, og jeg håper at så mange som mulig fra bransjen vår vil ta turen innom Foodscape, sier Gunnar Bakke.

Idun, Bako og Nic

Messen vil sette fokus på bærekraft i et forretningsperspektiv, for det er ingen tvil om at bærekraft blir et konkurransefortrinn i næringslivet fremover. Men det er heller ingen tvil om at omstillingen til bærekraftige verdikjeder er krevende.

— Vi tror at Foodscape blir en viktig arena for å få inspirasjon, idéer og kunnskap som kan hjelpe hver og en av oss videre med dette arbeidet, sier marketing manager i Idun Industri AS, Brit Bjørkli.

Hun forteller at Idun, BaKo og Nic skal ha en felles stand på Foodscape. Her vil også bærekraftsansvarlig i Orkla være representert.

— Der vil vi presentert et utvalg av isbar- og bakeingredienser, emballasje og løsninger som kan bidra til at bakerier, serveringssteder og andre profesjonelle kan tilby sunnere og mer bærekraftige produkter.

Emballasjens muligheter

Emballasje er et tema som det vil bli satt ekstra fokus på i seminaret «Emballasje og sirkularitet: utfordringer blir muligheter». Her vil deltakerne få lære mer om hvordan emballasjeutfordringer kan snus til muligheter. Seminaret vil også gi nyttige innsikter i problematikken rundt emballasje. Såkalt «unødvendig» emballasje er noe mange forbrukere reagerer sterkt på. Men er emballasjen egentlig negativ? Og fins det alternativer?

– Generelt er det lite overemballering i næringsmiddelindustrien i Norge, selv om det selvfølgelig fins eksempler på overdimensjonert eller unødvendig emballasje også her, sier Aina Elstad Stensgård i Østfoldforskning.

På seminaret vil hun gi deltakerne oppdatert kunnskap om hva forskningen sier om plast og annen emballasje i et miljøperspektiv.

Presenterer sirissmel

En annen utstiller som ønsker å inspirere aktører i bakerbransjen på Foodscape, er gründerbedriften Urbanmat. Selskapet driver oppdrett og foredling av insekter, og har i dag rundt én million sirisser i sitt oppdrettsanlegg på Toten.

– Vi kommer til å ha med alle våre produkter, deriblant sirissmel som kan brukes i brød og knekkebrød, forteller Thomas Rognstad, som driver selskapet sammen med kona Waranyuta.

– Folk kommer til å bli overrasket når de besøker standen vår. For produktene våre både smaker og lukter godt. I Finland har Fazer begynt å bruke sirissmel i brød, så vi håper at aktører i den norske bakerinæringen vil følge etter, sier Rognstad i en pressemelding fra Foodscape.