Dette og flere temaer skal diskuteres på seminaret #MerAv under Foodscape, messen som setter søkelyset på bærekraftig og sunnere mat og drikke.

Bak seminaret står Baker- og Konditorbransjens Landsforening, Norges Frukt- og Grønnsakgrossisters Forbund, Sjømat Norge og Helsedirektoratet.

Opp 20 prosent

De tre bransjeaktørene samarbeider om det som er innsatsområde 4 i intensjonsavtalen for et sunnere kosthold: Å øke befolkningens inntak av frukt, bær, grønnsaker, grove kornprodukter og sjømat med 20 prosent innen 2021.

– Mens de andre bransjene må jobbe med å redusere forbruket, enten det gjelder sukker, salt eller mettet fett, er vårt oppdrag positivt ladet. Vi skal øke konsumet. Det er klart at det er lystigere. Samtidig er det like krevende, og vi har jobbet systematisk med dette i 18 måneder, helt siden første workshop i mai 2017. På Foodscape vil vi få oppdatert status for dette arbeidet, og se hva har vi oppnådd siden forrige workshop i april 2018, sier daglig leder Gry Sørensen i Norges Frukt- og Grønnsakgrossisters Forbund.

Blant debattantene finner vi blant annet eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen og divisjonsdirektør folkehelse i Helsedirektoratet Linda Granlund.

#Merav

FOODSCAPE – SETT BÆREKRAFT PÅ MENYEN

  1. – 11. oktober 2018, Norges Varemesse, Lillestrøm. Det vil være gratis inngang til seminaret #MerAv.
  • En møteplass og kompetansearena knyttet til utvikling av og løsninger for bærekraftig og sunnere mat og drikke for hele verdikjeden - fra hav og jord til bord.
  • Konferanse som setter bærekraft på menyen
  • En utstilling som vil vise sunnere, fremtidsrettet mat og drikke, teknologi og bærekraftige løsninger innen emballasje, oppbevaring, distribusjon og avfallshåndtering.
  • Bransjeorganisasjonene som samler seg bak Foodscape er:
    NHO Mat & Drikke, NHO Reiseliv, Kost- & Ernæringsforbundet, Bransjeforening for Storkjøkkenleverandører i Norge (BFSN), DebioInfo, Norges Frukt- og Grønsakgrossisters forbund, Sjømat Norge, Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF) og Matvett.

Vil kommunisere hva vi bør spise mer av

Linda Granlund vil gi aktørene og andre interesserte oppdatert innsikt i resultatene av sommerens #MerAv-kampanje, der Helsedirektoratet har brukt sosiale medier og TV-reklame for å påvirke Norges befolkning til å spise mer frukt, bær, grønnsaker, grove kornprodukter og sjømat.

– Helsedirektoratet har brukt mye pekefinger tidligere. Her har de i stedet valgt et positivt budskap, og snakket om hva vi bør spise. På Foodscape vil vi få innsyn i effekten av kampanjen, status for arbeidet, og kanskje hennes tanker om veien videre, sier Gry Sørensen.

Diskusjon om skolemat og anbud

Gry Sørensen forteller at #MerAv-aktørene har store forventninger også til møtet med folkehelseministeren, som skjer rett etter at fristen for å komme med innspill til den nye folkehelsemeldingen har gått ut. Meldingen skal komme i 2019.

– Vi vil benytte anledningen til å spørre om hennes tanker om meldingen, samt selvfølgelig å forsøke å påvirke dem, sier Sørensen.

Sørensen nevner spesielt to områder de tre bransjene er opptatt av. Etablering av varige skolematordninger og krav til offentlige anbud på mat som bidrar til mer servering av grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og sjømat, altså mer grovt, grønt og blått.