Fazer har tidligere lansert grønnsaksbrød med stor suksess, og nå prøver selskapet seg på insektbrød.

Fredag 24. november ble det nye brødet Fazer Cricket Bread lansert i utvalgte finske dagligvarebutikker. Fazer er først ute i verden med å introdusere dagligvarekunder for insektbrød. Selskapet beskriver selv sitt nye produkt som en matrevolusjon og en smak av fremtiden.

— Vi ønsket å være i forkant av utviklingen, og vi er opptatt av å tilrettelegge for vekst i kategorien håndverksbrød også i fremtiden, sier administrerende direktør for Fazer Bakeri i Finland, Markus Hellström, i en pressemelding.

Det nye insektbrødet inneholder 70 insekter av typen hus-sirisser. Insektene er tørket og malt til et pulver som erstatter en del av det tradisjonelle melet i Fazer Cricket Bread.

Crickets er det engelske navnet på sirisser. Insektene minner om gresshopper og er også i slekt med gresshopper. Sirisser er mest utbredt i tropene, og i store deler av Afrika og Asia er det også vanlig å spise dem. Mange har spådd at det å spise insekter etter hvert vil bli vanlig også her i vesten, og nå er altså trenden kommet for fullt til vårt naboland, Finland.

Sunt og bærekraftig

Fazer Bakeris innovasjonsdirektør, Juhani Sibakov, mener at alt peker i retning av at insekter kommer til å bli en viktig ingrediens i maten vår i fremtiden. Dette fordi det både er bærekraftig og sunt å spise insekter.

— Verden trenger nye og bærekraftige næringskilder. Insekter er en god kilde til protein, og inneholder i tillegg sunt fett, kalsium, jern og vitamin B12, sier han.

Sibakov understreker at smak alltid er ledestjernen i Fazers utvikling av nye bakervarer, og at det også gjaldt under utviklingen av insektbrødet.

— Resultatet er et brød som både smaker godt og er veldig sunt, forteller han.

Forbud ble opphevet

Sibakov er nå veldig spent på mottakelsen i det finske dagligvaremarkedet.

— En undersøkelse blant folk i de nordiske landene viste at finner er hakket mer positive til insekter enn svensker, dansker, nordmenn og islendinger, så nå gleder vi oss til å se hvordan dette nye insektproduktet slår an her.

Arbeidet med å utvikle det nye insektbrødet startet allerede i fjor sommer, men inntil nylig var det forbudt å selge insekter som mat i Finland. Da dette forbudet ble opphevet 1. november i år var det fritt frem for Fazer å lansere insektbrødet sitt.

I 2015 brukte Brödinstitutet i Sverige insekter som pålegg på brød i forbindelse med en kampanje, og her i Norge lanserte Bakstehuset i Ask utenfor Bergen nylig en terte toppet med tørkede maur.