Brødet, som kommer i fire varianter så langt, ble utviklet av Fazer Sverige og lansert i dagligvarebutikker i Sverige og Finland høsten 2016. Suksessen kom over natten og i løpet av våren 2017 kommer to nye varianter. Brødene inneholder 34 prosent grønnsaker.

Fazer er et næringsmiddelselskap som legger vekt på bærekraft og sporbarhet og rotgrønnsaksbrødet er en av spydspissene i dette arbeidet. Brødet er beregnet på forbrukere som ikke er spesielt interessert i brød i utgangspunktet.

Brødet med grønnsaker ligger ikke i brødhyllene, men i ved grønnsakene. Målgruppen liker grønnsaker og mange av dem spiser ikke vanlig brød av ulike årsaker. Da vil de finne grønnsaksbrødene i nærheten av grønnsakene, som er mer naturlig for denne gruppen forbrukere.

Mer vegetar i fremtiden

Vegetartrenden er allerede markant og Fazer tror den vil vokse. Derfor er livsstil, sammen med bærekraft og helse tunge satsingsområder i selskapet.

– Vi er opptatt av hvordan forbrukermønster og livsstil er i endring og vi må møte dette med produkter folk vil ha, sier Sanna Maria Hongisto, seniorrågiver helse i Fazer Group.

En grønnere forbruker

I 2017 tror Fazer forbrukerne vil etterspørre grønnere mat, om den er bærekraftig, økologisk, lokal og sporbar.

– I Fazer har vi egne kokker som utvikler slike produkter som smaker godt, vi har også produsert en egen kokebok med oppskrifter som møte disse kravene. Vi bruker ”nudging” i markedsføringen, som betyr å gi et lite dytt. Det vil si at vi ønsker å gi forbrukerne et lite dytt i retning mer grønn mat, sier Hongisto.

Det er ennå ikke klart når rotgrønnsaksbrødene blir tilgjengelig i Norge.