Da Norge vant Nordic Bakery Cup i Stockholm i fjor, kvalifiserte det norske bakerlandslaget seg til å delta i Iba-UIBC-Cup for bakere i september i år. Dette er en internasjonal bakekonkurranse som Norge nå skal delta i for første gang. 

— Vi skal gjøre vårt aller beste, og har tro på at vi kan hevde oss. Men siden dette er første gang, ser vi også på denne konkurransen som en viktig læringsarena, sier hovedtrener for Baker- og Konditorlandslaget (BKL), André Løvaas.

BKL sikter seg som kjent inn mot verdensmesterskapet i baking i 2020, og derfor er de nå opptatt av å få erfaring fra internasjonale konkurranser. Iba-UIBC-Cup skiller seg fra Nordic på flere måter, blant annet ved at oppgaven som gis er veldig åpen.

— Dette er en «vis meg hva du kan-konkurranse» uten noe omfattende regelverk. En annen forskjell er at det i Nordic er tre personer på laget, mens det her kun skal være to, sier landslagstreneren, som dermed ble nødt til å ta et vanskelig valg. 

Iba-UIBC-Cup for bakere
  • Konkurransen arrangeres av Iba og International Union of Bakers and Confectioners (UIBC) fra 15. til 17. september.
  • Det norske laget ved Ivar Bakke og Nikolai Meling skal i ilden 16. september, sammen med Peru, USA og Frankrike.
  • I tillegg deltar Japan, Nederland, Korea, Russland, Tyskland, England, Spania og Kina.
  • Tema for konkurransen er «universet».

Tre flinke kandidater

Fordi det også må være en reserve på laget, har tre utøvere, inntil nylig, forberedt seg på å delta i VM-konkurransen. Ivar Bakke har hatt ansvaret for å utvikle en showpiece, mens Nikolai Meling har jobbet med brød og Trude Beate Brendehaug med søtbakst. 

— Alle tre har sine kvaliteter, og derfor var det vanskelig å plukke ut bare to stykker. Jeg og Erlend (lagtrener Erlend Løken Volden red. anm.) snakket mye om dette før vi bestemte oss for Ivar og Nikolai. Magefølelsen vår tilsa at de to er best rustet til å delta i akkurat denne konkurransen. Trude Beate blir dermed reserve, noe som heller ikke er en enkel oppgave, i og med at hun må lære seg begges produkter, sier Løvaas.

Hittil har alle tre trent mest for seg, men nå i juli skal Ivar og Nikolai komme i gang med fellestrening også. Derfor passer det bra at Nikolai nylig har flyttet til Norge igjen etter å ha bodd og jobbet i Stockholm noen år. Han er nå ansatt i Fredrik Lønnes nystartede Harmoni Håndverksbakeri i Porsgrunn.

Vil bli lagt merke til

Oppgaven i Iba-UIBC-Cup er å lage produkter av fire ulike deigkategorier, samt en showpiece med universet som tema. Løvaas forteller at retningen for hva det norske laget skal lage, nå er satt.

— Vi vil prøve å skille oss litt ut, og vi ønsker å vise frem hva vi holder på med her i Norden. Vi vet imidlertid at mange dommere fra andre land synes de nordiske smakene er veldig sterke, så vi kommer nok til å tone dem litt ned. Vi håper at vi kan nå langt, men om vi ikke skulle vinne, er vi opptatt av at vi uansett skal bli lagt merke til. Målet er å bli husket, sier Løvaas.

Iba-UIBC-Cup for bakere er en av to internasjonale konkurranser på årets Iba. Norge skal også delta i den andre, som er VM for unge konditorer. Her stiller landslagsutøver Vilde Nistad Strandos (25), som til daglig jobber for Naustdal Dampbakeri.