Da landslagsutøver Vilde Nistad Strandos ble spurt om hun ville delta i VM for unge konditorer, svarte hun ja med det samme.

— Det er en jo en mulighet man ikke får så ofte, sier hun.

I og med at aldersgrensen for å delta i UIBC Junior World Championships for Confectioners er 25 år, er det også siste gang 25-årige Vilde har mulighet til å delta i dette mesterskapet i år.

— Det kan jo være en fordel at mange av dem jeg skal konkurrere mot trolig vil være litt yngre enn meg. Men jeg er sikker på at jeg uansett vil møte tøff konkurranse. Deltakerlisten er ikke offentliggjort ennå, men det er flere asiatiske land som er med, og de pleier å være veldig gode, sier hun.

Stor oppgave

De åtte landene som skal delta i årets VM for unge konditorer er Brasil, Tyskland, Kina, Japan, Taiwan, Spania, Island og Norge. Konkurransen finner sted på iba-messen i München 19. og 20. september. Den første dagen skal deltakerne jobbe i åtte timer og den andre dagen i fire timer. Oppgaven er å lage en showpiece i sukker, en desserttallerken, en moussekake, fire typer konfekt og fire modellerte figurer i marsipan. Det skal produseres fem desserttallerkener og minimum ti stykker av hver konfekttype.

— Det er mye som skal gjøres på kort tid, så utfordringen er å bli ferdig med alt, sier Vilde, som ellers ser på sukkerskulpturen som den største utfordringen.

— Jeg har ikke gjort så mye sukkerarbeid tidligere, så det må jeg øve ekstra mye på, forklarer hun.

Selv om det bare er jeg som skal stå der på konkurransedagen, er det en laginnsats som ligger bak.

Trener litt hver dag

Vilde Nistad Strandos

Født: 23.01.1993

Bosted: Førde

Deltager på Baker- og Konditorlandslaget siden: 2017

Utdanning: Svennebrev konditor (Danmark 2014)

Nåværende arbeidsgiver: Naustdal Dampbakeri AS

Stilling: Konditor

Konkurranseerfaring:

  • NM Ung konditor 2014 - 1. plass
  • Nordic Pastry Cup 2017 - 3. plass
  • Pris for beste kake under Nordic 2017
  • Pris for beste desserttallerken under Nordic 2017

Vilde Nistad Strandos jobber til daglig som konditor i Naustdal Dampbakeri, og det er også der hun trener.

— Jeg trener mye etter jobb, men jeg får også lov til å trene litt i arbeidstiden når det passer. For tiden jobber jeg mye med smakene og oppskriftene. Jeg terper også på tid.

Vilde forteller at hun stort sett trener litt hver dag, og at hun kommer til å fortsette med det hele sommeren.

— Jeg kommer ikke til å ta noe særlig ferie i sommer. Det blir bare en langhelg, og så tar jeg heller litt mer fri etter konkurransen, sier hun.

Og selv om hun trener mest på egenhånd, får Vilde også innspill og gode råd fra de andre deltakerne på Baker- og Konditorlandslaget.

— Selv om det bare er jeg som skal stå der på konkurransedagen, er det en laginnsats som ligger bak. Det er helt avgjørende for å klare å delta i en så stor konkurranse, sier hun.

Høst som tema

Til tross for sin unge alder har Vilde rukket å delta i flere mesterskap, så hun har noe erfaring å støtte seg på i VM. I 2014 kom hun på førsteplass i NM for unge konditorer, og i fjor ble det tredjeplass i Nordic Pastry Cup. Der fikk hun forøvrig også pris for beste kake og beste desserttallerken.

— Jeg vet litt om hva det går i, men VM er en mye større konkurranse enn de jeg har deltatt i tidligere, sier det unge talentet.

— Pleier du å være nervøs i forbindelse med konkurranser?

— Ja, jeg pleier ofte å være litt nervøs før start. Men når jeg først kommer i gang, er jeg så fokusert på arbeidet at jeg glemmer alt annet.

Deltakerne i VM for unge konditorer kan selv velge et tema for det de skal lage, og Vilde forteller at hun har valgt høst.

— Temaet mitt kommer til å være en rød tråd som går igjen i alt jeg lager. Jeg kommer til å sette litt norsk preg på produktene, men samtidig må det ikke bli så spesielt at de internasjonale dommerne ikke liker det.