Fredrik Lønne, nordisk mester i brødbaking, åpnet sitt eget bakeri i hjembyen Porsgrunn fredag 1. juni. Og han kan melde om at Harmoni Håndverksbakeri, bortsett fra litt problemer med kjøla, har fått en harmonisk start.

— Det kommer flere og flere besøkende for hver dag, og mange forteller at de har savnet et bakeri som dette i sentrum, sier Lønne.

Særlig den eldre garde har satt stor pris på å få et ekte håndverksbakeri med kafé i sentrum igjen.

— For 50 år siden var det mange slike bakerier i Porsgrunn, og det er nok grunnen til at vi har hatt mange eldre kunder så langt. Det er mange pensjonister som kommer innom for å drikke kaffe og spise bolle, sier Lønne.

Fullkorn i alt

Det gjestene kanskje ikke er klar over, er at de får i seg litt fullkorn for hver Harmoni-bolle de spiser.

— Vi bruker fullkorn i alle produktene våre. Ikke bare i brødene, men også i alt av søtbakst og kaker. Det er ikke veldig mye fullkorn i hver bolle, men det gir likevel en veldig god smak og en spesielt god holdbarhet. Brownien vår er faktisk 100 prosent fullkorn, mens gulrotkaken vår er 70 prosent. Vi er opptatt av å få mest mulig næring inn i alt vi lager. I tillegg til smak, selvfølgelig, forteller Lønne.

I produksjonen har han allerede med seg landslagskollega Nikolai Meling, som er ansatt på fulltid. De baker kun med norsk mel, og hele bakeprosessen tar tre dager. Alle produktene lages med fordeig og surdeig. Til gjengjeld bruker de nesten ikke noe gjær.

Tre ansatte

Den daglige driften av kafeen er det Fredriks samboer Stefi Haldorsen som tar seg av. Harmoni Håndverksbakeri holder åpent fra 9 til 17 onsdag til fredag og fra 10 til 15 på lørdager. Lønne forteller at de er bevisst på å ta helt fri fra bakeridrift på søndagen.

— Det har vi klart så langt, blant annet fordi vi er tre ansatte. Jeg og Stefi hadde ikke klart dette uten Nikolai. Da måtte vi ha jobbet døgnet rundt, og det vil vi ikke siden vi har en datter på ni måneder.

— Er det noe som har overrasket deg ved å åpne eget bakeri?

— For meg har det mest spesielle vært å plutselig være «han som driver det bakeriet». Tidligere har jeg jo bare vært ansatt i ulike bakerier. Jeg er ikke vant til å være bedriftens ansikt utad på noen måte. I tillegg var dette med prising av varer litt utfordrende. Vi valgte til slutt å legge oss litt under Oslo-nivå og litt over andre bakerier og butikker her i byen, og det virker egentlig som om vi har truffet ganske godt. Det er i hvert fall ingen som har sagt noe annet.

Fredrik Lønne og Nikolai Meling bruker kun norsk mel, og alle produktene de lager inneholder fullkorn.

Fredrik Lønne og Nikolai Meling bruker kun norsk mel, og alle produktene de lager inneholder fullkorn.

Foto: Harmoni Håndverksbakeri

Lite markedsføring

— Hva sier kundene da?

— Vi har fått vanvittig mye skryt for bollene våre. Det er også mange som har sagt at produktene våre har god holdbarhet.

— Har dere satset mye på markedsføring?

— Nei, det har vi ikke hatt tid til. Vi har bare en Instagram-konto og en Facebook-side, som vi egentlig følger opp altfor dårlig. Men vi har fått en del omtale i lokale medier, og etter hvert som flere og flere får vite om oss, kommer det også flere og flere innom.

— Hvilken betydning har det at både du og Nikolai har vunnet i mesterskap?

— Det er noe som mange av kundene våre har lagt merke til. Men jeg er usikker på om folk flest blir så veldig farget av det. Folk i bransjen derimot, virker å ha veldig høye forventninger til det vi skal gjøre her. De regner nok med at vi skal lage noe veldig bra.