Martin Lang er daglig leder i Foodsoft som har utviklet løsningen MyFoodOffice.

Åtte råd for bakeridrift i koronakrisen

Martin Lang i MyFoodOffice har utarbeidet en liste med «åtte råd til deg som driver bakeri i krisetid».

Publisert Sist oppdatert

Unntakstilstanden kan være en gylden anledning til å videreutvikle bedriften.

Som bakersønn vokste Martin Lang bokstavelig talt opp i et bakeri. Så utdannet han seg til økonom, og i dag er han gründer og daglig leder av MyFoodOffice.

MyFoodOffice er en skybasert applikasjon som hjelper matprodusenter med å holde oversikt over ingredienser, oppskrifter og varedeklarasjoner. Tjenesten ble lansert i 2017, og har siden 2018 vært BKLFs anbefalte løsning for baker- og konditorbransjen. Mange bakerier og konditorier har den siste tiden tatt i bruk MyFoodOffice.

Men akkurat nå er også mange bakerier og konditorier inne i en svært utfordrende tid som følge av koronakrisen. Martin Lang mener at noe av de viktigste de kan gjøre, er å tilpasse seg unntakstilstanden så raskt som mulig.

Dette er hans åtte råd til deg som driver bakeri i krisetid:

1. Få oversikt (om du ikke har det allerede)

Hva er de faste kostnadene per uke? Hvor mye er den nye omsetningen per uke? Hvis du deler omsetningen på to, er dette mer eller mindre enn de faste kostnadene? Er den høyere, kan du kanskje drive videre.

Er den lavere, er det ekstra viktig å jobbe med både de variable og de faste kostnadene, i tillegg til likviditeten. For det betyr at med nåværende drift, renner det mer penger ut enn det kommer penger inn.

Når du har fått oversikt; sørg for å oppdatere deg minimum ukentlig for å se om tiltakene hjelper.

2. Jobb med likviditeten

Gå i dialog med bank og utleier. Kan de bidra til å hjelpe deg over kneiken? Finn også ut om du kan dra nytte av tiltakspakkene som regjeringen har lansert.

Les også rådene til Georg Husebæk i Din Baker: – Det viktigste nå, er å sørge for likviditet

3. Tenk igjennom ulike scenario

Kan du fortsette driften dersom omsetningen stabiliserer seg på dagens nivå? Hvor mye penger har du på bok, og hvor lenge kan du drive med disse midlene? Hva vil skje dersom omsetningen halverer seg eller synker med 80 prosent?

Hva vil skje dersom krisen skulle vare i en måned? Et kvartal? Et halvt år? Et helt år? Hva vil du gjøre på de ulike stadiene? Tenker du igjennom dette, vil du vite når det er nødvendig å iverksette ytterligere tiltak.

– Dersom krisen skulle vare i opptil ett år, vil det for noen være best å innstille driften, sikre pengekassen og heller starte opp igjen på et senere tidspunkt, sier Martin Lang.

4. Ta betalt for hjemlevering

Husk at alle nye forsøk på å skape salg, bør være lønnsomme. Det å kjøre brød hjem til privatpersoner gratis kan i verste fall koste mer enn det smaker. Det erfarte Brødboksen, som gikk konkurs lenge før koronaviruset dukket opp. Ta derfor betalt for hjemlevering, eller sett en minstegrense for kjøpesum ved gratis frakt.

Les også: Bakerier tilbyr gratis hjemlevering

5. Sørg for robuste løsninger

Ingen vil være smittespreder i dag, og i hvert fall ikke en matbedrift. Som et alternativ til å permittere én ansatt 100 prosent, kan du permittere to ansatte til 50 prosent. Da kan begge inngå i en skiftordning som ikke er i kontakt med hverandre, og du har flere å velge mellom dersom noen av de ansatte skulle bli smittet.

6. Vær uthvilt og vis lederskap

Nå trenger din bedrift godt lederskap. Derfor må du fortsatt sørge for at du selv får nok søvn og er i form, selv om resten av teamet jobber døgnet rundt. Vær åpen og kommuniser ærlig og klart om situasjonen underveis. Pass også på at du gir trygghet og håp i teamet. Det er viktig for å holde hjulene i gang.

7. Se også mulighetene

I en krisesituasjon er det mye som blir snudd på hodet, og dermed kan det også dukke opp mange nye muligheter. Bruk denne anledningen til å prøve ut noe nytt.

– Ingen vet nøyaktig hvor lenge koronakrisen vil vare, men den vil i hvert fall vare i noen måneder. Unntakstilstanden kan være en gylden anledning til å videreutvikle bedriften, sier Lang.

8. Ikke vær redd for å be om hjelp

Dugnadsånden har aldri vært større i samfunnet vårt. Mange vil gjerne hjelpe til i kampen mot koronaviruset. Derfor skal du ikke være redd for å spørre kunder, leverandører, ansatte, familie, venner, kollegaer eller andre i netterket ditt, om hjelp.

Les også: With får hjelp av Meny-butikk

Powered by Labrador CMS