Kjersti With driver et håndverksbakeri med tre kafeer i Tønsberg, og som mange andre i baker- og konditorbransjen er hun hardt rammet av koronakrisen.

– Omsetningen vår er redusert med cirka 75 prosent, og jeg har vært nødt til å permittere 14 ansatte, som er rundt halvparten av staben min, forteller hun til Bakeri.net.

Den ene av de tre With-kafeene ligger i samme lokale som byens bibliotek, og er derfor helt stengt. De to andre kafeene holder fortsatt åpent, men alt serveres som take away, åpningstiden er redusert og mange sitteplasser er fjernet.

Som mange andre bakerier, har With også begynt med hjemkjøring av varer. Kjersti With forteller at de har opprettet en Vipps nettbutikk til dette formålet. Mens en del bakerier tilbyr seg å kjøre varer gratis hjem til folk, har With valgt å ta 35 kroner for levering. Hun har også satt en nedre grense på 285 kroner per bestilling for hjemlevering.

– Vi klarer i snitt å levere til fem husstander i timen, så det er ikke særlig lønnsomt i seg selv. Men jeg tror det kan være lønnsomt å holde noe av driften i gang, tross alt. Og så når vi faktisk ut til mange nye kunder på denne måten.

– Fin oppfordring

Det siste året har With samarbeidet med to lokale Meny-butikker, og på grunn av koronakrisen er samarbeidet med den ene nå blitt utvidet.

– Jeg leste at Gunnar Bakke i BKLF oppfordrer dagligvarebransjen til å hjelpe lokale bakerier i denne krisen, og den oppfordringen synes jeg var veldig fin. Det er rett og rimelig at de som tjener mye penger i denne krisen, hjelper de som sliter. Jeg spurte kjøpmennene i de to Meny-butikkene som vi allerede samarbeider med, om de ville hjelpe oss ved å ta inn noen flere produkter. Kjøpmannen i Meny Tolvsrød sa ja, og han har nå tatt inn syv nye With-produkter. Det betyr veldig mye for oss. Samtidig er det en vinn-vinn-situasjon, for mange kunder og andre har reagert veldig positivt på at butikken gjør dette, forteller Kjersti.

På Facebook-siden sin har Meny Tolvsrød fått mye ros for å hjelpe With. En person skriver: «Fantastisk! At dere støtter opp om lokale bedrifter på denne måten gjør at folk som meg begynner å handle hos dere.» Meny Tolvsrød kommenterer selv at «dersom vi kan bidra til å redde noen lokale bedrifter, ville det vært et lyspunkt i en ellers tung tid».

Felles appell

Nå håper Kjersti With at flere dagligvareforretninger vil ta inn bakervarer fra lokale bakerier. Sammen med Steike ta Surdeigsbakeri har hun laget en liten film med en appell til andre kjøpmenn.

– I denne situasjonen må man bare legge vekk all sjenanse, blottstille seg og be om hjelp. Vi som driver håndverksbakerier sitter ikke igjen med en veldig stor fortjeneste i normale tider heller. Nå går vi med minus hver dag, men vi vil gjerne begrense tapet så mye som mulig. For lokale kjøpmenn er dette en mulighet til å bidra. Alle må ta del i dugnaden mot koronaviruset, og importerte, frosne deigemner kan kanskje spares til senere?

– Hva tenker du om fremtiden til With-kjeden nå?

– Jeg håper at bedriften vil komme ut av dette i en tilstand som gjør det mulig å fortsette. Dette avhenger helt av hvor lenge krisen vil vare. Varer den i noen uker, kan det gå greit. Men dersom den skulle vare i flere måneder, vil fremtiden vår se svært utrygg ut, sier Kjersti With.