Tallenes tale er klar. Starten på et nytt lefseeventyr er i gang i Lierne. Halvparten av alle søte lefser som selges i det norske dagligvaremarkedet kommer nå fra Lierne, og den nye Lierne-klenningen som ble lansert i september har allerede kapret 80 prosent av klenningmarkedet.

Rundt 45 personer er nå ansatt ved bakeriet og produksjonen er i gang 15 timer i døgnet. Det kjøres ni faste skift i uka, med to fullastede trailere som resultat.

— Det er veldig flott altihop, sier driftssjef ved Baxt Lierne, Arve Gåsbakk, til Bakeri.net.

Lefseproduksjon i Lierne

 

  • John Helge Inderdal startet et lefsebakeri i Lierne i 1989, som ble solgt til Rieber & Søn i 2011
  • Orkla kjøpte opp Rieber & Søn i 2012, og ble dermed ny eier av Lierne bakeri
  • I 2014 la Orkla ned bakeriet i Lierne og flyttet produksjonen til Stranda på Vestlandet
  • I 2015 startet John Helge Inderdal med kaffekongen Herman Friele som største investor, det nye Drømmebakeriet til 80 millioner kroner i Lierne
  • Produksjonen i Drømmebakeriet startet for fullt i slutten av januar 2016
  • 14. mars 2017 begjærte styret i Drømmebakeriet oppbud i selskapet
  • Seks fast ansatte og 25 tilkallingsvikarer mistet jobben
  • I mai 2017 ble det kjent at Baxt har kjøpt opp bakerianlegget i Lierne og slik sikrer fortsatt storskala bakerivirkomhet i lefsebygda

 

Han er en av mange ansatte ved Baxt Lierne som har vært med helt siden starten i 1989. Da startet John Helge Inderdal et lefsebakeri som senere ble solgt til Rieber & Sønn, som igjen ble kjøpt opp av Orkla.

Da Orkla vedtok å flytte bakeridriften fra Lierne til Stranda på Vestlandet i 2014, skapte det krisestemning i den lille bygda. Så kom optimismen tilbake fordi Inderdal bestemte seg for å starte et nytt lefsebakeri i Lierne. Drømmebakeriet kom i gang med produksjon i starten av 2016, men klarte ikke å få innpass i dagligvaremarkedet fort nok, og måtte derfor melde oppbud i mars i år.

Topp stemning

Baxt kjøpte opp konkursboet etter Drømmebakeriet i mai og startet med prøveproduksjon i juni. Fast produksjon ble satt i gang i august og nå går Baxt Lierne så det suser.

— Det er helt topp stemning her, rapporterer Gåsbakk, som er overrasket over hvor fort alt har gått.

— Det er helt utrolig, med tanke på at vi drev med testproduksjon i juni, sier han.

Gåsbakk tror forklaringen på Liernes nye lefsesuksess er gode produkter og et godt salgsapparat, samt erfarne ansatte.

— Veldig mange av dagens ansatte har jobbet med lefser i en mannsalder, og det er helt klart en enorm verdi for selskapet. Det er heller ingen tvil om at vi har fått til enda bedre produkter denne gangen. Men produktene i seg selv er ikke nok. Salgsapparatet har også mye å si. Nå leverer vi til alle de store dagligvarekjedene.

Dansk hjelper

Baxt Lierne produserer per i dag Lefserull, Seterlefse, Lefsegodt 6-pk, Sveler og Klenning. De tre første produktene har Baxt Lierne overtatt fra Baxt-bakeriet i Larvik, mens de to siste produktene er nyutviklede for Baxt Lierne.

— Oppskriftene på de nye svelene og den nye klenningen vår har vi utviklet her med hjelp fra en dansk dame. Hun har også tidligere samarbeidet med Baxt, forteller Gåsbakk, som ikke vil røpe noe mer om damens identitet.

— Hun er veldig flink på lefser og fikk oss til å tenke i helt nye retninger. Resultatet er veldig gode produkter som også har lang holdbarhetstid. Den nye klenningen er spesielt god, og dette er et produkt som slår veldig godt an i det norske markedet. I går produserte vi nærmere 180 000 klenninger her.

Bruker Skype

— Hva har den nye suksessen til Baxt Lierne å si for bygda?

— Det har enormt mye å si for Lierne at det går bra med bakeriet igjen. Bakeriet er en betydelig arbeidsplass, sier Gåsbakk.

Han understreker at de er veldig glade for at Baxt ville satse i Lierne.

— Før vi kom ordentlig i gang var vi litt spent på hvordan det ville gå å ha hovedkontoret og administrasjonen så langt unna som i Larvik. Men det har fungert veldig bra, blant annet ved bruk av Skype.

Fornøyd eier

Direktør i Baxt, Lars Møllbach, er også svært fornøyd med hvordan det går i Lierne.

— De ansatte driver fabrikken på en helt suveren måte! Vi hadde jo stor tillit til at det skulle gå bra da vi kjøpte anlegget, men den kompetansen de har og måten de driver på er over all forventning, sier han Trønder-Avisa.

Møllbach forteller også at det går godt rundt økonomisk, uten at han vil si noe mer spesifikt om inntjeningen.

— Vi gleder oss over situasjonen, og jeg synes det er fantastisk morsomt at Lierne kan ta fram tittelen Norges lefsehovedstad igjen, sier han til Namdalsavisa.

Alle produktene som Baxt produserer i Lierne merkes med lokalmatmerket «En smak av Lierne».