Forventet rekord-underskudd på Lindås

Goman Rognaldsen, som nå heter Goman Lindås, endte opp med å tape 37 millioner kroner i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke mer enn vi greier å håndtere.

Høsten 2018 ble katastrofal for Goman Rognaldsen på Lindås utenfor Bergen. Det startet som kjent med en alvorlig arbeidsulykke der en av de ansatte fikk armen revet av i en maskin. Kort tid senere fikk bakeriet besøk av Mattilsynet, som gjorde flere graverende funn – og stengte bakeriet på dagen.

Mattilsynets liste over alvorlige avvik ved Goman Rognaldsen var lang som et vondt år. Men da tilsynet kom tilbake to dager senere var det gjort en god del utbedringer, og bakeriet fikk tillatelse til å starte opp produksjonen igjen. Da valgte imidlertid majoritetseieren Coop Norge Industri å gjennomføre et eget tilsyn, og det endte med at bakeriet ble stengt igjen. Denne gangen på ubestemt tid.

– Før vi eventuelt åpner bakeriet igjen, vil vi gjennomgå alt og rette opp alle avvik. Vi vil være 100 prosent sikre på at alt er i orden, forklarte kommunikasjonsdirektør i Coop, Bjørn Takle Friis til Bakeri.net.

Meldt til politiet

Som øverste leder for Goman Rognaldsen, ble administrerende direktør i Coop Norge Industri, Torgeir Sveine, suspendert fra sin stilling i november.

I mellomtiden jobbet Arbeidstilsynet med en tilsynsrapport etter arbeidsulykken. Her ble konklusjonen at ulykken skjedde på grunn av grove og alvorlige mangler i bakeriets internkontroll. Arbeidstilsynet valgte derfor å melde ifra til politiet.

I tillegg ba Coop sitt eget advokatfirma, Wiersholm, om å utarbeide en rapport for å kartlegge en eventuell sammenheng mellom arbeidsulykken og Mattilsynets funn. Også denne rapporten ble delt med politiet.

Tilbake i full drift

Ledelsen i Coop gjorde det etter hvert klart at de ikke lenger ønsket å samarbeide med Larsen-familien, som var minoritetseier med 49 prosent av aksjene. Etter en lang og tung prosess, kom partene så frem til en løsning i starten av mars i år. Enden på visa ble at Coop kjøpte ut Larsen-familien, og på den måten ble eneeier av bakeriet på Lindås.

I april ble produksjonen startet opp igjen under det nye navnet Goman Lindås. I første omgang med 35 ansatte.

– Nå er vi oppe i 45 ansatte og bakeriet er tilbake i full drift. Så her er det topp stemning og mye optimisme, forteller Ernst Ulevik, som er ny bakerisjef ved Goman Lindås.

Som forventet

Også Coop-ledelsen er fornøyd med situasjonen i dag, til tross for at hele prosessen ble en meget kostbar affære. Goman Rognaldsen AS, som nå altså heter Goman Lindås AS, endte nemlig opp med et negativt resultat på hele 37 millioner kroner i fjor.

– Dette resultatet kommer som en følge av at vi holdt bakeriet stengt lenge og at de ansatte fikk lønn i denne perioden. Så det er som forventet, og vi må også forvente et etterslep i år, sier kommunikasjonsdirektør i Coop Norge, Bjørn Takle Friis, til Bakeri.net.

– Hvordan vil dette påvirke konsernet?

– Det er klart at et så stort underskudd går utover totalresultatet. Men det er ikke mer enn vi greier å håndtere, svarer Friis, som heller vil snakke om det som er positivt:

– Det som er bra, er at Goman Lindås nå er tilbake i full drift med riktig bemanning. Vi har også fått konditoriavdelingen opp og gå igjen, og vi har fått gode tilbakemeldinger på produktene, forteller Friis.

Powered by Labrador CMS