I Brønnøysund har Bakeriet Mo i Rana nå monopol etter at både Helgeland Bakeri og Rustikk har gått konkurs denne våren.

Helgeland Bakeri permitterte syv ansatte i starten av mars og kort tid senere ble selskapet slått konkurs. Årsaken var at Helgeland Bakeri ikke klarte å få innpass i det tøffe dagligvaremarkedet. Det gjorde heller ikke konkurrenten Rustikk i Brønnøysund. Selskapet besto av en bakeriavdeling og en kaféavdeling, som begge stengte dørene for godt 21. april i år.

Dermed er Bakeriet Mo i Rana for tiden det eneste bakeriet i drift i Brønnøysund. Daglig leder i Bakeriet Mo i Rana, Jan Arild Vikestad, synes imidlertid at det er litt misvisende å kalle det en monopol-situasjon.

— Selv om vi ikke har noen direkte konkurranse i Brønnøysund nå, er det fortsatt veldig tøft å drive bakeri på et så lite sted, sier han til Bakeri.net.

Flere Rustikk i kjeden

Tore Johan Myklevold, som er involvert i driften av flere bakerier i Nordland, har konkludert med at det ikke er mulig å drive et rent bakeriutsalg i Brønnøysund. Gjennom firmaet Rustikk Holding eide han en fjerdedel av Rustikk Brønnøysund.

— Etter konkursen vurderte vi å overta driften av Rustikk i Brønnøysund, men vi fant raskt ut at det ikke ble aktuelt. Jeg tror man er avhengig av å ha sideleveranser til dagligvarebutikker i et såpass lite marked, sier han.

Hovedvirksomheten til Myklevold er et stenovnsbakeri i Narvik, men han er også assosiert med Kringla Rustikk i Lofoten og det relativt nystartede bakeriet Rustikk Harstad.

— Begge disse stedene går bra for tiden, forteller han.

Stengt for andre gang

Rustikk i Bodø var et eksempel på det motsatte. Dette var en storsatsing som ble startet av Bakeriet Myklevold og Kringla i 2015, men som på grunn av problemer i oppstartfasen gikk konkurs etter knappe to års drift. Konkursboet ble kjøpt av Bakeriet Mo i Rana, som åpnet Nord Cafe i de samme lokalene i august i fjor. I slutten av april i år bestemte imidlertid Bakeriet seg for å avvikle driften, og dermed er bakeriet i Gustav Moe-gården i Bodø stengt for andre gang i løpet av kort tid.

— Årsaken til at vi nå avvikler driften av Nord Cafe, er at vi ikke har lykkes med å etablere konditordriften i selskapet, og derfor ikke har oppnådd ønsket lønnsomhet, forteller Jan Arild Vikestad.

Mislykket rekruttering

Bakeriet Mo i Rana ville etablere en egen konditoridrift i Bodø for å slippe å kjøpe konditorvarer til engroskunder fra en kollega i byen.

— Men vi klarte ikke å rekruttere konditorer med utdanning fra Norge. Vi forsøkte med noen utenlandske konditorer, men det fungerte ikke. De hadde rett og slett ikke nok kunnskap om norske konditorprodukter, sier Vikestad.

Jan Vikestad og Bakeriet Mo i Rana står igjen som eneste bakeri i Brønnøysund etter at to andre har gitt opp i det som betegnes som et tøft lokalt marked.

Jan Vikestad og Bakeriet Mo i Rana står igjen som eneste bakeri i Brønnøysund etter at to andre har gitt opp i det som betegnes som et tøft lokalt marked.

Foto: Øyvind Bratt, Rana Blad