Direktør i BKLF, Gunnar Bakke, har så langt fått inn ti søknader fra bedrifter som vil ha det nye merket for håndverksbakerier. — Det er en god start, og så håper vi at det kommer flere søknader etter hvert, sier han.

Flere bakerier ønsker nytt håndverksmerke

Så langt har ti bakerier søkt BKLF om å bli sertifisert som Håndverksbakeri.

Publisert Sist oppdatert

Vi ønsker å gjøre litt stas på bedriftene, og kommer til å besøke alle som får merket.

Baker- og konditorbransjens Landsforening (BKLF) lanserte før jul et nytt fellesmerke som gjør det mulig for medlemmer å synliggjøre bedriftens fokus på fagutdannet personell, gode håndverkstradisjoner og norske råvarer. I forbindelse med lanseringen ble Edgars bakeri i Mandal det første bakeriet som fikk sertifiseringen.

Til Buøy i dag

— Selv om det ikke er lenge siden vi lanserte denne merkeordningen, er det allerede kommet inn ti søknader fra andre bakerier som ønsker å bli sertifiserte. Nå er vi inne i en prosess der vi jobber med å behandle disse forespørslene. Vi kommer til å dele ut merket til dem som oppfyller kriteriene fortløpende, sier direktør i BKLF, Gunnar Bakke.

Håndverksbakeri

Vilkår for bruk av merket: 

1. Under merket skal det stå «Medlem av Baker- og Konditorbransjens Landsforening».

2. Nederst på merkebeviset kan symbolene for godkjent lærebedrift, mester og/eller diplombaker plasseres dersom bedriften kvalifiserer for disse. En av disse kvalifikasjonene er for øvrig et kriterium for å bli kvalifisert for det registrerte merket «Håndverksbakeri».

3. Merket tildeles med et veggsertifikat signert og godkjent av merkeeier.

4. Det kan kjøpes eget veggskilt i messing som kan monteres ute, synlig for publikum.

5. Merkebruker må ha en andel håndverksproduksjon som håndoppslag i den daglige produksjonen.

6. Merkebrukere produserer sine varer lokalt og må synliggjøre bruk av norske råvarer.

I dag er han i Stavanger for å dele ut håndverksbakeri-merket til Buøy Bakeri og Konditori.

— Vi ønsker å gjøre litt stas på bedriftene, og kommer til å besøke alle som får merket. Når vi kommer for å overlevere symbolet, håper vi også på å få litt omtale i lokale medier. Hittil har mediedekningen av den nye merkeordningen vært veldig positiv, sier Bakke.

Les også: Merkeordning får oppmerksomhet på TV

Tar innspill til vurdering

På den lukkede Facebook-gruppen Hele Norges Bakere har derimot omtalen vært noe mer negativ. Enkeltpersoner i bransjen mener at kriteriene for å få merket er for generelle. De frykter at begrepet håndverksbakeri vil miste sin betydning når nesten alle kan kalle seg det. Et annet poeng som er løftet frem, er at det finnes flere gode håndverksbakerier som ikke er medlem av BKLF. Et av kriteriene for å bruke merket er nemlig at bedriften må være medlem av bransjeforeningen.

— Vi setter pris på alle innspillene som er kommet i denne diskusjonen, og vil ta dem med i vår vurdering når ordningen skal revideres, sier Gunnar Bakke.

Powered by Labrador CMS