Disse tre produktene er plukket ut som finalister i kategorien Årets Bakst i Det Norske Måltid 2019.
Disse tre produktene er plukket ut som finalister i kategorien Årets Bakst i Det Norske Måltid 2019.

Finalister i Det Norske Måltid 2019

Her er de tre finalistene i kategorien Årets bakst i Det Norske Måltid 2019.

Publisert Sist oppdatert

Vi synes det er kult at vi har klart å ta i bruk et restprodukt fra en nabobedrift til å lage et nytt kvalitetsprodukt.

I forrige måned ble delfinalistene til kategorien Årets Bakst i konkurransen Det Norske Måltid kåret i Stavanger. Denne måneden har tre av de ni delfinalistene blitt valgt ut som finalister i kategorien. Den endelige vinneren av kategorien Årets bakst i Det Norske Måltid 2019 vil bli kåret på Clarion Hotel Energy i Stavanger 10. januar 2020. I kategorien Årets Bakst er det Knekks fra Rørosbaker’n, Ølkjeks på boks fra Ringnes Brygghus og Knekkebrød Original fra Elin’s Drøm som kjemper om seieren. Disse tre produktene ble valgt ut som finalister i Kristiansand 12. september.

Dommerne som smakte seg frem til de tre finalistene i Årets Bakst var Sverre Sætre (Sverre Sætre Konditori), Amanda Bahl (Bergens Tidende), Francesca Witsøe (Smag og Behag Bjellandstrand), Britt Elisabeth Fossdal (Designkokken) og Einar Risvik (Nofima). Lokasjonen for dommerarbeidet var Abra Havn i Dyreparken i Kristiansand.

– Det er viktig at vi i Det Norske Måltid er tilstede over hele landet, og når vi skulle besøke Sørlandet så var Dyreparken et bevisst valg. Vi ønsker å være tilstede der hvor det norske publikumet reiser, og inspirere til bruk av norsk mat og drikke, sier leder i Det Norske Måltid, Kristin Austigard.

De fem fagdommerne som kåret årets tre finalister i kategorien Årets bakst i Det Norske Måltid: Sverre Sætre (Sverre Sætre Konditori), Amanda Bahl (Bergens Tidende), Britt Elisabeth Fossdal (Designkokken), Einar Risvik (Nofima) og Francesca Witsøe (Smag og Behag Bjellandstrand). Foto: Kristin Austigard/Det Norske Måltid
De fem fagdommerne som kåret årets tre finalister i kategorien Årets bakst i Det Norske Måltid: Sverre Sætre (Sverre Sætre Konditori), Amanda Bahl (Bergens Tidende), Britt Elisabeth Fossdal (Designkokken), Einar Risvik (Nofima) og Francesca Witsøe (Smag og Behag Bjellandstrand). Foto: Kristin Austigard/Det Norske Måltid

I Abra Havn smakte fagdommerne seg frem til tre finalister i tre kategorier: Årets grønne, Årets grønne – foredlet, og altså, Årets bakst. Dagen etter dro Det Norske Måltid videre til Dyrsku’n i Seljord, der landbruks- og matminister Olaug Bollestad offentliggjorde finalistene i disse kategoriene.

Dette er de tre finalistene i Årets bakst:

Produktet er et resultat av at Rørosbaker’n har kastet seg over restproduktet mesk fra naboen Røros Bryggeri. Rørosbaker’n bruker mesken fra ølbryggingen til å lage en helt ny type påleggskjeks.

– Vi synes det er kult at vi har klart å ta i bruk et restprodukt fra en nabobedrift til å lage et nytt kvalitetsprodukt. Kanskje vi kan kalle det vårt lille bidrag til bærekraftig innovasjon, sier daglig leder i Rørosbaker’n, Erik Lien, i en pressemelding.

Knekks har allerede fått innpass i dagligvarehandelen. Eksempelvis har Coop tatt produktet inn til full distribusjon i alle butikker over hele landet. Knekks har også rukket å få Matmerks Spesialitet-merke for norsk lokalmat i særklasse. Tildelingen skjedde under matfestivalen Matstreif tidligere i høst.

Dette produktet er også et resultat av at man ønsket å benytte rester fra ølproduksjon til å lage noe gøy og godt.

Ølkjeks på boks er laget av ristet mesk, sjokolade og hasselnøtter. Kjeksen skal passe til både kaffen og maltpregede øl med medium til høy intensitet, som for eksempel stout, porter, bokk eller barley wine.

Det er Ringnes’ kokk og kjøkkensjef Hampus Malmqvist som har utviklet kjeksene. Foreløpig selges de bare i baren i det gamle bryggeriet, Ringnes Brygghus.

Elin Saatvedt bor på Saatvedt gård utenfor Kongsberg. Hun og mannen ønsker ikke å drive med dyr, og det er noe av bakgrunnen for at Elin i 2015 begynte å eksperimentere med knekkebrødbaking. Hun fikk en oppskrift fra moren sin, og videreutviklet den til sin egen. Prosjektet skjøt fart da ferskvaresjefen ved Meny Stortorvet kom innom standen hennes under Kuslepp på Eiker Gårdsysteri. Han ville gjerne selge knekkebrødet hennes i butikken sin. Det åpnet mange dører, og Elins varer er nå å finne i flere av Norgesgruppen butikker, samt i en rekke små nisjebutikker på Østlandet.

Knekkebrød Original lages av maismel og ulike frø, og er derfor glutenfritt. På sikt ønsker Elin Saatvedt og mannen å dyrke flere av ingrediensene til knekkebrødene på sin egen gård.

 

Powered by Labrador CMS