For to år siden ble bakst endelig en egen kategori i den årlige mat- og drikkekonkurransen Det Norske Måltid. I den forbindelse ble også BKLF-direktør Gunnar Bakke nytt medlem i juryen.

I fjor var det Mandelroser fra Grini Hjemmebakeri som ble kåret til Årets bakst, og året før var det Inderøy Skjenning fra Røra Bakeri som fikk den fine utmerkelsen.

I tillegg til Årets bakst, skal også Årets godbit, Årets meieriprodukt, Årets sjømat, Årets sjømat foredlet, Årets øl, Årets drikk, Årets sider, Årets grønn, Årets grønne foredlet, Årets kjøtt, Årets kjøtt foredlet og Årets ost kåres i Det Norske Måltid 2019.

Ny rekord

Første juryering i årets konkurranse ble nylig gjennomført i Måltidets Hus i Stavanger. Her smakte anerkjente fagdommere seg gjennom hundrevis av produkter fra alle landets fylker

– Nærmere 300 produkter hadde meldt seg på i årets konkurranse. Det er ny rekord og viser betydningen Det Norske Måltid har for mat- og drikkeprodusenter over hele landet, sier leder av konkurransen, Kristin Austigard.

Juryleder Guro H. Rognså, som til daglig jobber som forsker i Nofima, forteller at det var spesielt utfordrende å velge ut årets delfinalister.

– Kvaliteten på produktene var generelt meget høy i år, og med så mange påmeldte, var det derfor vanskelig å velge bort noen. Men vi i dommerpanelet har luktet, smakt, vurdert og diskutert, og vi er veldig fornøyd med delfinalistene som nå går videre, sier hun.

Gunnar Bakke og Guro H. Rognså i dyp konsentrasjon under arbeidet med å velge ut årets delfinalister.

Gunnar Bakke og Guro H. Rognså i dyp konsentrasjon under arbeidet med å velge ut årets delfinalister.

Foto: Kristin Austigard, Det Norske Måltid

Ni delfinalister

Disse ni produktene er delfinalister i kategorien Årets bakst i Det Norske Måltid 2019:

Knekkebrød Original fra Elin’s Drøm er en av de ni delfinalistene i kategorien Årets bakst.

Knekkebrød Original fra Elin’s Drøm er en av de ni delfinalistene i kategorien Årets bakst.

Foto: Kristin Austigard, Det Norske Måltid

Røros Knekks – sprø påleggskjeks, Rørosbaker’n AS, Trøndelag

Elin’s drøm knekkebrød Original, Elin’s drøm, Buskerud

Ølkjeks på boks, Ringnes Brygghus, Oslo

Alvhildslefse, Bæstes Bakeri, Møre og Romsdal

Ølsprøtt med ramsløk, Attåtnæring, Trøndelag

Rømmelefse, Bæstes Bakeri, Møre og Romsdal

Svedjerugkjeks, Lykkemat AS, Trøndelag

Ferdabrød, Melhus bakeri, Trøndelag

Telemarkskling, Klingeling, Telemark

– Nå gleder vi oss til å følge disse produktene videre inn i de ulike delfinalene. Første stopp er Oslo, deretter reiser vi til Nordkapp, Kristiansand og til slutt Utskarpen i Nordland, sier Kristin Austigard i en pressemelding.

Delfinalen i kategorien Årets bakst finner sted i Kristiansand 12. september. Her vil juryen plukke ut tre finalister. Disse går videre til finalen i Det Norske Måltid 2019, som finner sted i Stavanger på Clarion Hotel Energy 10. januar 2020.