Konkurransen er en kåring av de beste mat- og drikkeprodusentene i Norge. Formålet er å vise bredde innen norske matproduksjon og de fantastiske råvarene som finnes i vårt langstrakte land. Denne konkurransen bidrar til å synliggjøre nye produkter og råvarer og skaper grobunn for vekst for matbransjen i Norge.

–Veldig bra, dette er omdømmebygging vil bidra til at bakerbransjen blir mer synlig, sier Gunnar Bakke i BKLF.

Utvelgelse i august

Det Norske Måltid ansees som landets viktigste pris for mat- og drikkevareprodusenter. Konkurransen som er delt opp i 13 kategorier har søknadsfrist 14. august.

I slutten av august foregår første juryering, hvor de som blir med videre til delfinaler velges ut. Så vil det bli seks delfinaler rundt om i landet. Det kåres tre vinnere i hver kategori, totalt 39, som blir med videre til hovedfinalen i januar 2018.

Delfinalene vil avholdes rundt om i landet i løpet av september i forbindelse med forskjellige matfestivaler:

 • 01.09 Bergen, Bergen Matfestival
 • 08.09 Seljord, Dyrsku’n
 • 09.09 Grimstad, Den Lille Madfest
 • 14.09 Trondheim
 • 22.09 Tromsø, SMAK Nordnorsk Matfestival
 • 23.09 Oslo, Matstreif

Ti-års jubileum i år

I den tiende utgaven av konkurransen har altså baking fått plass. Kriteriene er tradisjonelle og nye bakverk som opprettholder kvaliteter utover det helt dagsferske.

– Vi har vært i kontakt med arrangørene og vi stiller gjerne med ressurspersoner, hvis det er behov. Vi har også bidratt med vurderingskriterier i klassen bakst. Det vil jo bli lagt vekt på andre ting enn ferskhet, da dette er en konkurranse hvor produktene skal sendes inn på forhånd. Men smak, aroma og tekstur vil bli viktig, sier Bakke.

– Vi synes jo det er meget bra at bakst nå er blitt en kategori. For vår del er dette en selvfølgelighet og vi tror dette vil bidra til å synliggjøre alle de flinke bakerne i Norge.

13 kategorier

Dette er kategoriene det skal konkurreres i :

 • Årets det grønne – naturelle
  Naturelle produkter fra sanking og dyrking på friland eller i drivhus.
 • Årets det grønne – foredlet
  Alkoholfrie bær- og fruktdrikker, honning, gelé, chutney, marmelader og lignende fra sanking og dyrking.
 • Årets ost
 • Årets meieriprodukt foredlet
  Smør, melk, brunost, yoghurt, rømme og lignende.
 • Årets kjøtt
  Naturelle produkter av bufe (produksjonsdyr og andre nyttedyr), vilt, fjærkre og fugl.
 • Årets kjøtt foredlet
  Tradisjonell eller moderne foredling av bufe (produksjonsdyr og andre nyttedyr), fugl, fjærkre og vilt.
 • Årets sjømat foredlet
  Tradisjonelt eller moderne foredlede produkter av alle typer sjømat fra ferskvann og saltvann, vill og oppdrettet.
 • Årets sjømat villfanget
  Naturelle produkter av alle typer villfanget sjømat fra ferskvann og saltvann, både hel og stykningsdeler.
 • Årets sjømat oppdrett
  Naturelle produkter av alle typer oppdrettet sjømat fra ferskvann og saltvann, både hel og stykningsdeler.
 • Årets godbit
  Åpen kategori har fokus på god smak, nyskapning og markedsmuligheter. Produktet kan representere andre kategorier, men ikke være nominert i flere kategorier.
 • Årets sider
  Årets sider skal være produsert av norske epler og være basert på gjæret råsaft av epler.
 • Årets øl
  Årets norske øl til mat. Produktet kan kombineres med moderne teknikker og importerte råvarer. Ved påmelding skal det beskrives tydelig hva slags mat ølet
  passer best til.
 • Årets bakst
  Alt innen tradisjonelt og nytt bakverk/kaker som opprettholder kvaliteter ut over det helt dagsferske. – Nå er det viktig at norske bakere og bakerier melder seg på konkurransen, her er det det store muligheter for god reklame for den enkelte baker og bransjen totalt, sier Gunnar Bakke.

Meld deg på her!


Generelle kriterier:
Foredlede produkter kan både være basert på tradisjonelle og moderne produksjonsmetoder, uemballert og emballert. Naturelle produkter kan både presenteres hele og som stykningsdeler, uemballert og emballert. Ferdigretter, supper, sauser og lignende kan kun delta i kategorien «Årets godbit».

Det Norske Måltid jobber for å bidra til næringsutvikling gjennom å øke etterspørselen, skape stolthet og styrke omdømmet for norsk matproduksjon. Det Norske Måltid kårer de beste mat- og drikkeproduktene i Norge og er landets viktigste og mest prestisjefylte prisutdeling. Konkurransen startet i 2008 og viser frem bredden i landets matproduksjon og de unike råvarene som blir produsert.

Gunnar Bakke i BKLF gleder seg over at bakst når endelig har blitt en egen kategori i Det Norske Måltid. Bakke oppfordrer bakerier og konditorier til å melde seg på konkurransen.

Gunnar Bakke i BKLF gleder seg over at bakst når endelig har blitt en egen kategori i Det Norske Måltid. Bakke oppfordrer bakerier og konditorier til å melde seg på konkurransen.

Foto: Oddbjørn Roksvaag, Vest Vind Media