Knekks fra Rørosbakern fikk Spesialitet under åpningen av Matstreif. Fra høyre: Marit Strand, fagsjef Matmerk, Erik Lien fra Rørosbakern og statssekretær Ingvild Ofte Arntsen fra Landbruks- og matdepartementet.

Rørosbakern fikk Spesialitet-merket

Rørosbakern har kastet seg over restproduktet mesk fra bayerbrygginga hos sambygdingene Røros Bryggeri. Mesken bruker de til å lage en helt ny type påleggskjeks. "Knekks" gikk rett hjem hos fagjuryen og er nå tildelt Spesialitet-merket for norsk lokalmat i særklasse.

Publisert Sist oppdatert

Det er kjempemessig at vi kan lage noe helt nytt som umiddelbart får så god respons hos Spesialitet-fagjuryen.

Fredag formiddag ble daglig leder i Rørosbakern, Erik Lien, klappet opp på scenen under en Matstreif-tilstelning i Oslo. Der fikk han overrakt offisielt Spesialitet-merke av statssekretær i landbruks- og matdepartmentet, Ingvild Ofte Arntsen

– Det er kjempemessig at vi kan lage noe helt nytt som umiddelbart får så god respons hos Spesialitet-fagjuryen, sier Lien.

– Og så synes vi det er kult at vi har klart å ta i bruk et restprodukt fra nabobedrifter til å lage et nytt kvalitetsprodukt. Kanskje vi kan kalle det vårt lille bidrag til bærekraftig innovasjon, smiler han.

Spesialitet-merket viser at produktet er godkjent av fagjuryen og får plass i merkeordningen for norsk lokalmat i særklasse. Ifølge fagjuryen er Knekks «et innovativt produkt som bidrar til å berike kjekskategorien i norske butikker». Produktet er også blant delfinalistene i kategorien Årets bakst i Det Norske Måltid. 

Bruker rest som ressurs

Knekks fra Rørosbakern har fått Spesialitet-mekret og er også nominert som delfinalist i Årets bakst i Det Norske Måltid.
Knekks fra Rørosbakern har fått Spesialitet-mekret og er også nominert som delfinalist i Årets bakst i Det Norske Måltid.

Lien forteller at Rørosbakern ønsket å utvikle en helnorsk, anvendelig og takkestekt påleggskjeks. Undervegs kom de på ideen å bruke restproduktet mesk fra sambygdingene  Røros Bryggeri.

–Mesken gir en god sødme. Samtidig som vi altså synes det er veldig motiverende å kunne skape høy kvalitet av et såkalt restprodukt. Vi synes jo det er viktig å tenke bærekraft, sjøl i det små, når vi jobber med innovasjon, sier Lien.

Det er ikke første gang Rørosbakern bruker rester fra bryggeriet. Deres flatbrød med tyttebærsmak er laget med rester fra produksjonen av «Perlende tyttebærdrikk».

– Spesialitet-merket er viktig

Rørosbakern er kjent for å lage godt flatbrød, og har sikret seg over ti prosent av flatbrødmarkedet i Norge. Flere flatbrødtyper fra Rørosbakern er allerede godkjent i merkeordningen Spesialitet.

– Det er viktig for oss å kunne sette merket på produktene våre fordi det er et bevis – et hederstegn, om du vil – som signaliserer god kvalitet. Vi ser også at det gir oss god gjennomslagskraft, sier Lien.

Han gleder seg over at Knekks allerede er godt mottatt i handel, Blant annet har Coop tatt produktet inn til full distribusjon i alle butikker over hele landet.

 

 

Powered by Labrador CMS