Iba ble etablert i 1949 og er i dag en av de viktigste internasjonale møteplassene for de som jobber i baker- og konditorbransjen. Messen arrangeres hvert tredje år i München i Tyskland, og sist gang, som var i 2015, deltok over 1300 utstillere fra 57 land.

I år arrangeres messen fra 15. til 20. september, og som vanlig er det mange foredrag, debatter, demonstrasjoner og konkurranser på programmet. En komplett oversikt over alt som skjer i løpet av de fem messedagene, er nylig offentliggjort på iba.de. Å få med seg alt lar seg vanskelig gjøre, så det kan være lurt å legge en liten plan for besøket sitt på forhånd.

Utøvere fra det norske Baker- og Konditorlandslaget skal delta i to verdensmesterskap under årets iba, så disse konkurransene blir et naturlig høydepunkt for alle nordmenn på messen.

Ivar Bakke og Nikolai Meling fra BKL skal representere Norge i iba-UIBC-Cup for bakere, som går fra 15. til 17. september. Her skal tolv utvalgte nasjoner kjempe om å bli best i verden – eller skal vi si universet? Universet er i hvert fall tema for dette verdensmesterskapet, der fire lag skal i ilden hver dag, i spesialbygde show-bakerier med glassvegger.

Det norske laget starter søndag 16. september klokken 9:30, sammen med USA, Frankrike og Peru. Premieutdelingen finner sted mandag 17. september klokken 17:30 tysk tid. Det er første gang utøvere fra BKL deltar i iba-UIBC-Cup for bakere, og derfor er ambisjonen vel så mye å lære og høste erfaringer, som å vinne. Det er mange flinke nasjoner som deltar, deriblant Tyskland, som har ambisjoner om å ta gull på hjemmebane.

— Dette er en stor og viktig konkurranse for oss. Vi har trent hardt og gleder oss veldig, sier Daniel Plum, som sammen med Maximilian Raisch utgjør det tyske laget.

Morgendagens stjerner

Våre egne utøvere ligger selvfølgelig også i hardtrening: Ivar og Nikolai har svettet seg gjennom sommeren med VM-trening. Det samme er nok tilfelle for Vilde Nistad Strandos, som skal delta i VM for unge konditorer. De unge konditorene vil også jobbe bak glassvegger, slik at de besøkende kan følge med på arbeidet underveis.

— Her vil man få se glimt av konditorbransjens fremtid. Dette er den unge eliten av konditorer i verden, og høyst sannsynlig noen av morgendagens store stjerner, sier visepresident i UIBC, Gerhard Schenk i en pressemelding.

VM for unge konditorer går over to dager: 19. og 20. september. Den første dagen skal deltakerne jobbe i åtte timer og den andre dagen i fire timer. Premieutdelingen finner sted klokken 15 den 20.

For de som er spesielt interessert i konditorfaget, har iba lagt opp til ekstra mye program rettet mot konditorbransjen onsdag 19. september. I tillegg til konkurransen, kommer det spennende gjester til iba.Forum denne dagen, som konditoren for det kongelige hoff i Sverige og tidligere verdensmester Bernd Siefert.

Lær og bli inspirert

Andre foredrag og demonstrasjoner det kan være verdt å få med seg på iba, er:

  • Barista-mester Tom Schiessls foredrag om kaffespesialiteter for bakerier og konditorier
  • Bernd Kütschers forelesning om hva digitalisering betyr for bransjen
  • Professor og doktor Detlef Shuppans forelesning om gluten, glutensensitivitet og hveteallergier
  • Siegfried Brenneis foredrag «My Urkorn Revolution 2.0» om gamle kornarter og supermat
  • Cherrie Wilsons foredrag om aktuelle baketrender fra Australia
  • Sonja Laböck og Manfred Stiefels foredrag om optimalisering av brødkvalitet

  • Jussi Loponens foredrag om Fazers nye bakeløsninger for lav FODMAP-brød
  • Dirk Amtsbergs forelesning om hvordan enhver bedrift kan bli godt likt på nett
  • Jürgen Rieber og Olaf Mieters foredrag om dagens snack-trender
  • Bettina Schliephake-Burchardts foredrag om kakepynting

(Se iba.de for oppdatert informasjon om tid og sted.)

Et annet høydepunkt, som Bakeri.net har omtalt tidligere, er muligheten til å dra på virtuelle bakeribesøk over hele verden på messen.