Vi er innom i produksjonslokalene til Ivar «The Cakemaker» på Flisa en kokende varm sommerdag med 30 grader i skyggen. I bakeriet er det enda varmere, og mens alle som kan nyter sol og bading, står Bakke og Meling svette i bakeriet i sin femte gjennomkjøring til VM. De ble tatt ut til å representere Norge tidligere i år.

Varmt

– Hvordan er det å bruke sommeren til trening?
– Varmt, sier Ivar og tørker svette.
– Ja, det byr på utfordringer, varmen altså, sier Nikolai og fortsetter:

– Varmen gjør at wiener og croissanter ikke blir helt optimale. Men vi må bare ta det som det er. Jeg blir ikke deprimert av å holde på inne selv om det er fint vær. Jeg er trøtt av alt det fine været. Jeg synes det er for varmt, sier Nikolai.

Begge bruker de all ledig fritid til trening, både på egentrening og felles gjennomkjøringer. De møtes stort sett hver helg til felles gjennomkjøring.

– Vi jobber begge 5-6 dager i uka med 10-12 timers dager, så kommer treningen på toppen, så det blir ikke mye tid til så mye annet. Ingen av oss har hatt noe fritid i juli, men vi håper å få til en frihelg før konkurransen.

Ivar Bakke har rundt fire timer på å lage showpiece i VM.

Ivar Bakke har rundt fire timer på å lage showpiece i VM.

Foto: Oddbjørn Roksvaag, Vest Vind Media

Ny type konkurranse

Iba-UIBC-Cup betyr et helt nytt program for de to landslagsutøverne.

– Vi er jo ikke vant til en slik type konkurranse. Det er helt andre regler enn i Nordic og det har vært en omstillingsprosess.

– Hvilke regler er det som skaper størst utfordringer?
– Utfordringen er egentlig at det er mindre regler og mye friere. Vi tenker egentlig veldig mye Nordic. Vi har derfor brukt en del tid på å rive oss løs fra det. Men det begynner å løsne nå. Nå har vi masse farger i showpiecen siden reglene ikke sier noe om det. Det er universet som er tema og det er vanskelig å lage universet med brødfarger. Da er det flott at vi kan bruke farger.

Innenfor tiden

– Hvordan ligger dere an nå?
– Vi har nå alt innenfor tiden vi har i konkurransen, sier Ivar.
– Men alt er jo ikke optimalt likevel. Men jeg synes vi ligger godt an. Den neste store utfordringer er å jobbe med pynting spesielt.

– Brødene sitter, både på smak, form og tid. Jeg er fornøyd med brødene, så får vi håpe at også flere liker dem. Det er litt ujevnt med bagettene, men det går fremover, sier Nikolai.

Iba-UIBC-Cup for bakere
  • Konkurransen arrangeres av Iba og International Union of Bakers and Confectioners (UIBC) fra 15. til 17. september.
  • Det norske laget ved Ivar Bakke og Nikolai Meling skal i ilden 16. september, sammen med Peru, USA og Frankrike.
  • I tillegg deltar Japan, Nederland, Korea, Russland, Tyskland, England, Spania og Kina.
  • Tema for konkurransen er «universet».

Mange produkter på kort tid

Konkurransen har fire kategorier og det er en lang rekke med produkter som skal produseres innenfor konkurransens 8 timer. Det skal lages fire ulike typer brød, tre ulike bagetter, tre kuvertbrød, tre wienerprodukter, croissant, formkaker, sjokoladebrioche, hamburgerbrød, sandwich og showpiece.

60-65 % av produksjonen må være ferdig på fire timer. Det er rundt fire timer til showpiece. Den har Ivar ansvaret for, mens Nikolai har ansvaret for brød. De andre produktene jobber de sammen om.

Ivar Bakke og Nikolai Meling er i rute til VM i september. De kjører nå hele programmet innenfor tiden og nå gjenstår finpussing på de ulike produktene.

Ivar Bakke og Nikolai Meling er i rute til VM i september. De kjører nå hele programmet innenfor tiden og nå gjenstår finpussing på de ulike produktene.

Foto: Oddbjørn Roksvaag, Vest Vind Media

– Vi gleder oss

Begge gleder de seg til konkurransen.

– Det er jo første gang at Norge er med på dette på bakesiden. For oss bakere er det litt stort. Vi har ingen store mål annet enn å vise hva vi kan, sier Nikolai.

– Vi har veldig bra wienerprodukter. Målet må være å ta en kategoripris, sier Ivar.

Håper å løfte bransjen

– Betyr dette mye for deres egen karriere?
– For min egen del har det vært et mål å komme til VM, komme tilbake og utvikle bakeriet og være i utvikling, sier Ivar.

– Det er jo stas å ha det på CV’en og så får du veldig eksplosiv læring av slike konkurranser. Så er det jo viktig for hele bransjen. Hvis vi kan være med på å løfte frem bransjen, så er det flott. Jeg synes det er viktigere enn nytteverdien for meg selv personlig. Det hadde vært veldig kult om bransjen fikk samme utvikling som mikrobryggeribransjen, sier Nikolai.