
Vet ikke hvilke matvarer fullkorn finnes i
Nær halvparten av alle nordmenn vet ikke hvilke matvarer som inneholder fullkorn.
Her har både helsemyndighetene og næringen en viktig jobb å gjøre.
En studie som er gjennomført på vegne av Nestlé viser at så mange som 90 % av alle nordmenn ikke vet hvor mye fullkorn vi bør spise daglig, og kun litt over en tredjedel (35 %) tror de spiser nok fullkorn.
Studien har over 1000 norske respondenter og er en del av en større global studie i 11 land. Det kommer frem at 57 % av nordmenn mener de har en «god» forståelse av hva fullkorn er, mot et globalt gjennomsnitt på 67 %.
Bare 70 % av de spurte nordmennene mener det er viktig å spise fullkorn. Dette er den laveste andelen av alle landene i undersøkelsen, der det globale gjennomsnittet ligger på 82 %.
Studien viser at hovedårsaken til at nordmenn tror de ikke spiser nok fullkorn, er at de ikke forstår fordelene (38 %) eller vet hvilke matvarer de kan finne det i (43 %). På spørsmål om fordelene med å spise fullkorn, svarer 56 % at det kan inneholde mye fiber, mens 57 % sier det er bra for fordøyelsen. Kun en tredjedel (34 %) tror det er bra for hjertet, men 15 % tror fullkorn kan bidra til å redusere risikoen for diabetes type 2. Nesten én av 10 tror at fullkorn er å finne i hvitt brød (9 %).
— Vi vet at fullkorn er bra for oss, og at det er en viktig del av et balansert kosthold. Men denne ferske studien viser at folk trenger hjelp til å vite hvor mye fullkorn de bør spise og hvorfor. Her har både helsemyndighetene og næringen en viktig jobb å gjøre, sier ernæringssjef Nestlé Norden, Per Frank i en pressemelding.
Gjennom «Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold» har den norske matbransjen, inkludert Nestlé, og helsemyndighetene gått inn for å øke inntaket av grove kornprodukter eller fullkorn med 20 prosent innen 2021.
Norge er at få land i verden der myndighetene har en kvantitativ anbefaling om fullkorn. Helsemyndighetene anbefaler oss å spise 70-90 gram fullkorn hver dag fordi fullkorn reduserer risiko for overvekt/fedme, diabetes type 2, kreft og hjerte- og karsykdommer.