En rekke bakerier har vært leverandører til Brødboksen i byene der de har vært representert; Oslo, Stavanger og Trondheim. Eventyret begynte i Oslo og sist ut var Trondheim. I trønderhovedstaden var både Rosenborg Bakeri, Melhus Bakeri, Brøøl og Byåsen Bakeri med som leverandører. Vi har spurt daglig leder i Rosenborg Bakeri, Heidi Helgesen, om hvordan de blir berørt av Brødboksens oppbud.

Betydelige beløp fra desember

– Først og fremst har de utestående gjeld for betydelige beløp. Det gjelder omsetningen for hele desember. De forhåndsbetalte i januar, så i år har vi fått betalt for våre leveranser.

– Hva betyr frafallet av denne omsetningen?
– Det utgjør ikke et stort omsetningstap for oss, men Brødboksen var en veldig lettvint kunde for oss. Ved at de hentet selv, hadde vi ikke noe droppunkt eller transportkostnader knyttet til denne produksjonen. Vi fikk også veldig mange gode tilbakemeldinger fra våre kunder på hjemleveringen. Vi var også sammen med dem på en boligmesse i Trondheim hvor vi promoterte tilbudet og fikk gode tilbakemeldinger også der. Men flere stilte spørsmål ved hvordan det gikk an å levere varer hjem for kroner null. I går så ble det vel bekreftet noe som hvermannsen har trodd; at det å levere kostnadsfritt ikke er lønnsomt.

– Hva om det skulle bli en ny oppstart, vil dere være med da?
– Det må vi vurdere, men vi vil nok ha litt mer rutiner ut fra at vi er litt skeptiske, sier Helgesen.

Daglig leder i Rosenborg Bakeri , Heidi Helgesen, har levert mye varer til Brødboksen i Trondheim siden oppstarten og har utestående betydelige beløp som nå stor i fare for å bli tapt.

Daglig leder i Rosenborg Bakeri , Heidi Helgesen, har levert mye varer til Brødboksen i Trondheim siden oppstarten og har utestående betydelige beløp som nå stor i fare for å bli tapt.

Foto: Vest Vind Media

Et droppunkt koster

– Om noen nye startet opp, så regner jeg kanskje ikke med at det blir gratis utkjøring. Det koster å stoppe bilen, gå ut og levere varen og så sette seg i bilen igjen. Vi hadde i alle fall ikke greid å levere denne tjenesten gratis. For oss koster det noen hundre kroner å bringe en vare. Hvis en av våre sjøfører er ute i en time for å levere tre kaker på tre ulike adresser, så koster det timelønn pluss sosiale kostnader, drivstoff, bompenger og andre bilkostnader. Vi tar opp til 300 kroner for én levering. Og det er ikke noe vi tjener penger på. Det er kun ment å dekke våre kostnader. Derfor oppfordrer vi våre kunder å hente sine varer gratis på ett av våre 11 utsalg.

– Vi har drevet bakeri i 116 år. Vi vet hvor dyrt et droppunkt med transport er. Derfor har det vært fantastisk at noen kunne levere varer på denne måten uten kostnad. Men det var en grei kunde som kom og hentet produktene.

– Hva tenker du rundt pengene Brødboksen er skyldig dere?
– Vi har ikke meldt inn vårt krav ennå, men på generelt grunnlag i slike saker så er leverandørgjeld ikke prioritert. Vi får se hva som skjer, men det føles veldig surt, sier Helgesen.

«Andre mer eksponert»

Nærbakst har også vært leverandør til Brødboksen.

– Brødboksen har nok handlet mer av andre enn hos oss. Jeg vil tro at det er andre bakerier som er mer eksponert for det som har skjedd enn oss. Dette har ingen konsekvenser hos oss, men det er alltid trist at kunder forsvinner, sier en ordknapp Kristian Raaum i Nærbakst til Bakeri.net.

Gründerene bak Brødboksen fikk det ikke til å gå: F.v: Arnulf Refsnes, Thom Mikail Berre, Stian Krogstad og Torstein Greni.

Gründerene bak Brødboksen fikk det ikke til å gå: F.v: Arnulf Refsnes, Thom Mikail Berre, Stian Krogstad og Torstein Greni.

Foto: Pressebilde/Brødboksen

Ikke overrasket

Rune Valskaar i Sandnes Bakeri sier han slett ikke er overrasket over at Brødboksen har lagt ned driften.

– Det måtte jo komme dette. Dette er et regnestykke som ikke går i hop. Det har vært snakk om et krysningspunkt i volum, men i min verden er det slik at taper du på én bil, så taper du på 20 biler også. Du skal levere mange brød i timen for å tjene inn kostnadene med en mann med bil. Når det er sagt, er jo tanken og idéen kjempegod. Folk elsket det jo, men det var nok for godt til å være sant.

Taper 10 prosent av omsetningen

Sandnes Bakeri produserer 5000 til 8000 brød om dagen. De daglige leveransene til Brødboksen har vært på 500-700 brød og bidratt til at de har vært blant de største leverandørene i Stavanger-området.

– Vi mister i underkant av 10 prosent av vår omsetning med dette. Så langt har de handlet for rundt 1,5 millioner kroner hos oss. Vi har tjent greit med penger på denne leveransen, men vi har ikke budsjettert med denne omsetningen utfra at vi har betraktet den som usikker.

– Hva skjer nå i produksjonen?
– Vi må justere litt, men det blir ingen oppsigelser. Dette blir løst ved at noen jobber litt mindre. Vi har løst leveransene til Brødboksen med å kjøre overtid og har ikke ansatt mer folk. Det er vi veldig glade for nå i dag.

Blir ikke med ved oppstart

– Dette er ikke dramatisk for oss. Vi har aldri hatt tro på konseptet, men har vært med. Vi har tjent greit med penger på Brødboksen og slik sett er det ikke den verste kunden å tape litt penger på. Vi regner med at vi taper 50 000 – 60 000 kroner fra desember omsetningen. Den siste tiden har vi fått betalt per dag og har ingen tap knyttet til den siste tidens leveranser.

– Det snakkes om et mulig salg av selskapet og kanskje en ny oppstart. Hva tenker dere om det?
– Nei, da blir vi ikke med, sier Valskaar til Bakeri.net.

Tenker på de ansatte

– For oss er den største konsekvensen å måtte tenke på de 200 som mistet jobben over natta hos Brødboksen. Dette er ikke bare et tall, men mennesker vi over tid har blitt kjent med og blitt glade i. Videre er det alltid konsekvenser når en avtale faller bort, og her jobber vi fortsatt med å få oversikt over omfanget og eventuelle tiltak, sier Paul Grønseth i Daglig Brød.