I forrige måned begynte Trude Beate Brendehaug (32) i ny jobb som fagkonsulent og produktutvikler i Pals. Trude Beate kommer fra stillingen som daglig leder for Bollebar i Oslo. Hun har vært utøver på Bakerlandslaget siden 2016, og hun var med på å ta bronse i Coupe du Monde de la Boulangerie tidligere i år. Det ble selvfølgelig lagt merke til.

– Vi hadde vært på utkikk etter en ny fagkonsulent i lang tid. Og da vi så at Trude Beate kom på tredje plass i VM, så tenkte vi at det hadde vært en drøm å få henne med på laget. Vi begynte å snakke litt, og vi er selvfølgelig kjempeglade for at hun sa ja… til slutt, forteller fag- og produktsjef i Pals, Jostein Huglen.

I forrige uke hadde han med seg Trude Beate som meddommer i konkurransen Pals Callebaut Challenge. Sammen med Kent Madsen fra Barry Callebaut smakte de seg gjennom 18 ulike kaker og andre bakverk.

En ny arbeidshverdag

Til daglig kommer Trude Beate til å jobbe med produktutvikling, prøvebaking og kurs ute hos kunder.

Trude Beate Brendehaug
 • Født i 1990
 • Kommer fra Hellevik i Fjaler kommune
 • Bosatt i Oslo
 • Svennebrev som både konditor og baker
 • Fikk som første kvinne svenneprøvemedalje i bakerfaget
 • Utøver på Bakerlandslaget siden 2016
 • Vant gull i Nordic Bakery Cup i 2017 og 2019
 • Vant i 2017 også prisen for Nordens beste søtbakst
 • Var med på å ta bronse i Coupe du Monde de la Boulangerie i mars 2022
 • Har blant annet jobbet for Kveitemjøl og Bollebar
 • Ansatt som fagkonsulent og produktutvikler i Pals fra 8. august 2022

– Jeg er vant til å stå i produksjon. De siste årene har jeg drevet bakeriene Kveitemjøl og Bollebar. Så nå har jeg fått en helt ny arbeidshverdag, sier hun til Bakeri.net.

– Hos Pals har jeg helt andre arbeidsoppgaver. Det er et helt annet fokus. Dessuten har jeg vært vant til å lede andre. Nå skal jeg i større grad lede meg selv, og det tror jeg blir fint, utdyper hun.

– Du har jobbet i typiske håndverksbakerier der alt lages fra bunnen av. Hvordan blir det å bruke mikser og bakehjelpemidler?

– For meg er dette en helt annen verden, så på dette feltet har jeg mye å lære, sier Trude Beate Brendehaug.

Videre faglig utvikling

Jostein Huglen skyter inn, at det hos Pals ofte handler om å bruke mikser som en ingrediens på lik linje med andre ingredienser.

– Vi ser på en miks som en råvare i seg selv. Den kan brukes på ulike måter for å oppnå ulike effekter i ulike produkter. Vi lager rene miks-produkter, men ser i dag at mikser brukes mer og mer som en ingrediens for å sette sitt eget preg på sluttproduktet, sier han.

Huglen føler seg sikker på at Trude Beate kan være med på å gi Pals’ satsing på baker- og konditorvarer et løft.

– Hun brenner for faget, og vi er glade for at hun nå skal hjelpe oss og kundene våre med nye ideer innen baker- og konditorfaget. Dette er også en jobb hvor hun vil ha mulighet til å utvikle seg videre som fagperson. Når du er ute og holder kurs for andre, lærer du alltid noe selv også, sier han.

Trude Beate Brendehaug var ansvarlig for søtbakst da Norge vant bronse i Coupe du Monde de la Bolungerie.

Trude Beate Brendehaug var ansvarlig for søtbakst da Norge vant bronse i Coupe du Monde de la Bolungerie.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen