I fjor høst lanserte Elda Bakeri glutenfrie smultringer for dagligvarehandelen, og det viste seg raskt å være et produkt som mange hadde savnet.

I løpet av noen få uker før jul solgte det glutenfrie bakeriet nemlig 20 000 smultringer.

– Det tok helt av. Den enorme etterspørselen førte igjen til mye snakk, slik at produktet raskt fikk et godt rykte. I år regner vi derfor med en god økning, sier salg- og markedsansvarlig i Elda Bakeri, Mattias Skoglund til Bakeri.net.

Regner med å selge 40 000

I fjor samarbeidet Elda Bakeri med Spesialgrossisten i Rogaland, Hordaland og Agder. I år er samarbeidet blitt utvidet til å gjelde mange flere fylker og landsdeler.

– Jeg har regnet litt på det og kommet frem til at vi trolig kan selge rundt 40 000 smultringer i år, altså dobbelt så mange som i fjor, sier Skoglund.

Gjennom Spesialgrossisten får alle Meny-, Spar-, og Joker-butikker mulighet til å ta inn de glutenfrie smultringene fra Elda Bakeri.

Mattias Skoglund er salg- og markedsansvarlig i Elda Bakeri i Sandnes.

Mattias Skoglund er salg- og markedsansvarlig i Elda Bakeri i Sandnes.

Foto: Elda Bakeri

Mer effektiv pakking i år

For litt over en uke siden startet bakeriet opp med produksjon av årets smultringer og andre julevarer. Og bare i løpet av den første uken ble det produsert 10 000 glutenfrie smultringer.

– I fjor satte vi på etiketter og pakket alt for hånd. Nå har vi fått automatisert pakkingen av smultringene, og det utgjør en stor effektivisering. Men vi kunne også trengt en ekstra maskin til selve bakingen, for da kunne vi ha økt produksjonen fra 500 smultringer i timen til 1000 i timen. Vi er for tiden på jakt etter en slik maskin, forteller Skoglund.

Den gode smaken

– Hva er årsaken til at smultringene deres har blitt så etterspurte, tror du?

– Smaken er nok en viktig årsak. Våre glutenfrie smultringer smaker minst like godt som vanlige smultringer, og vi jobber hele tiden med å forbedre konsistensen. Målet er å lage det som etter vår mening er en perfekt smultring, og vi har allerede mange kunder uten cøliaki. Disse kundene kjøper ikke våre smultringer fordi de ikke tåler gluten, men fordi de foretrekker dem fremfor andre smultringer, sier Skoglund, som legger til at glutenfrie smultringer er et ganske sjeldent produkt.
– Det finnes andre produsenter av glutenfrie smultringer i Norge, men det er ikke mange.