I store deler av Afrika og Asia har det lenge vært vanlig å spise insekter, og den siste tiden har dette spredt seg som en ny mattrend til Vesten. Bakgrunnen er at stadig flere er blitt opptatt av å velge sunn og bærekraftig mat.

Insekter inneholder blant annet mye protein, sunt fett, kalsium, jern og vitamin B12. Samtidig er insektoppdrett lite energikrevende sammenlignet med for eksempel produksjon av storfekjøtt.

Trenden med å bruke insekter som menneskemat er riktignok fortsatt ganske liten, men den vokser raskt, også i Norge. For eksempel lanserte Bakstehuset på Ask utenfor Bergen en ny terte toppet med ekte maur i fjor høst.

Nærbilde av en siriss og noen av melormene som ble brukt.

Nærbilde av en siriss og noen av melormene som ble brukt.

Foto: Sørumsand vgs

Og nå har trenden altså spredt seg helt til Sørumsand videregående skole i Akershus, der modige elever og lærere nylig bakte med både melormer og sirisser.

Alle smakte

— Vi skrev opp ordene som elevene tenkte på før vi startet, og det var blant annet «æsj» og «skummelt». Men til slutt turte faktisk alle å smake på det vi hadde bakt, og det var ingen som ikke likte det, forteller matfag-lærer ved Sørumsand videregående skole, Mette Klever.

Det var en lærerstudent som har vært på utplassering hos henne den siste tiden som tok initiativet til å la elevene få prøve å bake med insekter.

— Hun hadde kjøpt inn sirisser og melormer fra to norske leverandører som selger insekter til bruk i menneskemat.

Elevene lagde blant annet kokosboller med insekter i.

Elevene lagde blant annet kokosboller med insekter i.

Foto: Sørumsand vgs

Vi lagde mye forskjellig, både med hele insekter og med siriss-mel, sier Klever og ramser opp: Brød, knekkebrød, banankake, kokoskuler, brownies, energibarer, proteinbarer og smoothie.

Hele insekter

I noen av bakverkene kunne man se hele insekter, og disse var det ikke alle som turte å smake på.

— Men de som gjorde det, fortalte at det smakte litt krydderaktig og minnet litt om popcorn eller baconcrisp, forteller Klever, som selv holdt seg til bakverkene laget av siriss-mel.

— De smakte faktisk veldig godt, og det skal jo være sunt å spise insekter. Dette er ikke noe jeg kommer til å gjøre så ofte, men jeg skal vurdere å kjøre en sånn runde hvert år. For det var veldig spennende og lærerikt, sier hun.