Dame holder stor diplom med en dame og en mann på hver side.
Det er lenge siden det noen har fått svennebrev i konditorfaget. Her er Sofie Grendstad Takvam flankert av oldermann Oslo Baker- og Konditorlaug, Cathrine Hals Alsaker og læremester og arbeidsgiver Theo Romer fra Encore.

Sofie fikk sjelden svennebrevmedalje

En svært overrasket Sofie Grendstad Takvam (20) fikk tirsdag kveld noe så sjeldent som en svennebrevmedalje i konditorfaget under en høytidelig seremoni i Oslo Rådhus.

Denne kvelden var Oslo Rådhus fylt med 216 kandidater som skulle få sine fag- og svennebrev i til sammen 39 ulike fag. For en av dem ble kvelden veldig spesiell da styreleder i Oslo Håndverks- og Industriforening, Bjørn-Gunnar Eliasen, annonserte at de skulle dele ut en svennebrevmedalje.

Ikke sett maken

– For å motta denne prisen må man ha avlagt en svenneprøve som nemda anser at er av en så særdeles god kvalitet at den fortjener en medalje. Det vi si langt over gjennomsnittet i sitt fag, sa Eliassen og leste begrunnelsen: 

– Sensoren har vurdert mange prøver opp gjennom årene, men denne mangler sidestykke. Det er ikke sett manken til god utførelse i både planlegging, gjennomføring, vurdering og dokumentasjon. I tillegg til at selve prøven er vurdert til meget godt bestått, mener nemda at denne kvalifiserer til medalje. Alle produkter er av særdeles god kvalitet. Kandidaten viser en spesiell god forståelse for prosessene i faget, er reflektert og har vist en sikkerhet og en ro som imponerer. Utover dette er kandidaten positiv, talentfull og lærevillig, og med en arbeidsglede som smitter over på kolleger og miljøet, sa Eliassen før han avslørte at kandidaten kommer fra Lærlingkompaniet og har vært uplassert hos Encore under faglig leder Theo Romer. 

Deretter ble Sofie Grendstad Takvam til applaus fra en fullsatt sal. Og det var en overrasket Takvam som kom opp på scenen for å motta utmerkelsen.

Mann i  mørk dress deler ut diplom i ramme til dame til dame i lilla kjole.
Styreleder i Oslo Håndverks- og Industriforening, Bjørn-Gunnar Eliasen, delte ut en svennebrevmedaljen til Sofie Grendstad Takvam.

– Ble du overrasket?
– Ja, jeg ble skikkelig overrasket. Jeg visste ikke at dette kom til å skje. Det gjør at det er ekstra stas. Jeg er veldig takknemlig for muligheten jeg har fått her i Oslo der det er lagt godt til rette for at man kan lære så mye forskjellig.

– Hva tenkte du da de leste opp navnet ditt?
– Jeg tenkte at jeg ikke måtte falle i trappa på vei opp til scenen og så tenkte jeg at jeg måtte få øyekontakt med de jeg kjente i salen.

Og æren deler hun med sin læremester Theo Romer.

– Jeg er veldig stolt og veldig glad for at jeg har fått jobbe med Theo de siste to årene. Jeg hadde ikke klart dette uten ham. Det har mye å si at lærebedriften er god og stabil og at de pusher lærlingene til å gjøre det bra.

– Gir dette deg noen nye muligheter?
– Ja, jeg håper jo det. Jeg håper at får prøve ut nye teknikker og møte nye bransjefolk. Og bli mer kjent i et globalt miljø. Det er jo så mye flinke fagfolk der ute.

– Du har litt ambisjoner?
– Ja, jeg har egentlig det. Jeg synes det er kjempegøy å ha høye ambisjoner og når man klarer å nå dem, så er det ekstra stas, sier en stolt innehaver av noe så sjeldent som en svennebrevmedalje i konditorfaget.

Foreldre med datter i midten,
Rita Takvam og Olav Grendstad var ekstra stolte foreldre denne kvelden.

Oldermann Oslo Baker- og Konditorlaug, Cathrine Hals Alsaker, vet ikke når det sist var delt ut en svennebrevmedalje i konditorfaget.

– Det har vært en gang en baker en gang, men konditor kan jeg ikke huske. Det må være veldig lenge siden. Så dette er skikkelig stas. Hun er jo veldig flink og har også markert seg i Oslo og Akershus cup. Jeg er veldig glad vi har henne her i Oslo, sa en tydelig stolt oldermann til Bakeri.net like etter utdelingen i Oslo Rådhus.

Læremester og arbeidsgiver Theo Romer i Encore har visst at hans svenn skulle få svennebrevmedaljen, så han var ikke like overrasket, men glad var han.

– Jeg er veldig stolt. Det er helt fantastisk, sa en glad Romer til Bakeri.net.

Etter svenneprøven tidligere i år sa sensor Bernhard Azinger følgende til Bakeri.net: 

– Hver sesong er det noen som utmerker seg, men nå har vi hatt en kandidat som leverte en «helt amazing» svenneprøve. Jeg har sittet i nemnda i snart åtte år, og jeg har aldri sett noe lignende, sa en tydelig imponert Bernhard Azinger til Bakeri.net.

Se bilder fra hennes svenneprøve her.

Dame som holder stor diplom og en blomsterbukett.
– Det har mye å si at lærebedriften er god og stabil og at de pusher lærlingene til å gjøre det bra, sier en glad Sofie Grendstad Takvam.

 

Powered by Labrador CMS