Med disse produktene bestod Sofie Grendstad Takvam (20) svenneprøven med glans.

Se opp for denne nye stjernen!

Sofie Grendstad Takvam (20) imponerte prøvenemnda i konditorfaget i Oslo og Viken med en "helt amazing" svenneprøve.

Publisert

Når jeg får på meg uniformen blir jeg alltid skjerpet i hodet.

Prøvenemnda for konditorfaget i Oslo og Viken vurderer årlig et sted mellom 20 og 25 svenneprøver.

– Hver sesong er det noen som utmerker seg, men nå har vi hatt en kandidat som leverte en «helt amazing» svenneprøve. Jeg har sittet i nemnda i snart åtte år, og jeg har aldri sett noe lignende, sier en tydelig imponert Bernhard Azinger til Bakeri.net.

Han var leder for prøvenemnda da konditorlærlingen Sofie Grendstad Takvam (20) nylig avla sin svenneprøve i Oslo.

– Sofie viste oss at hun allerede har svært mye kunnskap og en dyp forståelse av faget. Jeg har vært med i dette «gamet» lenge, og jeg har ikke sett noen levere en svenneprøve på dette nivået i Norge før. Dette lover godt for fremtiden. Her har vi helt klart en fremtidig konditorstjerne, sier Azinger.

Fant lærestedet på Instagram

Sofie Grendstad Takvam kommer opprinnelig fra Kristiansand, men for to år siden flyttet hun til Oslo for å bli lærling i konditoriet Encore, som den gang het Mendel’s.

Sofie tok selv kontakt med den daværende sjefen for Mendel’s. Etter litt masing fikk hun lov til å komme opp på en prøveuke, og etter den uken fikk hun tilbud om læreplass.

Théo Romer (27), som nå eier og driver Encore, har vært Sofies læremester hele veien. Romer har utdannelse som konditor, baker og chocolatier fra hjemlandet Frankrike. Han har imidlertid bodd og jobbet i Norge i mange år.

Vi har hatt et veldig godt samarbeid og en veldig en god dialog. Jeg har lært kjempemasse av Théo, sier Sofie, som opplever at den franske konditorkunsten kommer med en del begreper som verken finnes på norsk eller engelsk.

Det bidrar til mer kunnskap og en dypere forståelse om alt fra farger og teksturer til smaker og tilsetningsstoffer, sier hun.

Vil jobbe i utlandet

– Hvorfor bestemte du deg for å bli konditor?

– Jeg har alltid vært kreativ og likt å drive med alt fra håndarbeid til maling. Da jeg vokste opp fikk jeg ganske frie tøyler til å eksperimentere på kjøkkenet, og som elev på restaurant- og matfag ble jeg etter hvert mer og mer sikker på at jeg ville satse på konditorfaget. Som konditor må man både være kreativ og ha kontroll på ulike kjemiske prosesser. Det liker jeg.

– Hvordan synes du selv at det gikk på svenneprøven?

Jeg var skikkelig nervøs, ja et ordentlig nervevrak, på forberedelsesdagen. Men Théo fikk roet meg ned og minnet meg på å spise. Selve gjennomføringen synes jeg gikk bra. Når jeg får på meg uniformen blir jeg alltid skjerpet i hodet. Det var spennende å teste hvor raskt jeg kunne jobbe, og det gikk virkelig unna. Jeg fulgte ikke tidsplanen min, men følte likevel at jeg hadde god oversikt hele veien.

– Hva skal du gjøre nå?

– Nå skal jeg først ha litt sommerferie på Sørlandet, og så skal gjøre ferdig siste del av lærekontrakten min. Jeg har fått tilbud om å fortsette å jobbe i Encore, og det kommer jeg nok til å gjøre frem til jul i hvert fall. Etter det skal jeg ut og reise. Jeg vil nok også jobbe litt hos ulike konditorier i utlandet for å skaffe meg enda mer variert arbeidserfaring, forteller Sofie.

Se enda flere av de flotte svenneprøve-produktene hennes her:

Madeleines.
Madeleines.
Sitronterte med pasjonsfrukt.
Sitronterte med pasjonsfrukt.

 

 

Earl Grey-konfekt.
Earl Grey-konfekt.
Powered by Labrador CMS