Mer sammalt mel fra norske møller

Andelen sammalt mel fra norske møller har økt, og det kan tyde på en økning i forbruket av grovt mel og korn.

Publisert Sist oppdatert

Helsedirektoratet anbefaler nordmenn å spise grove kornprodukter hver dag. Det anbefales å velge kornprodukter med høyt innhold av fiber og fullkorn og lavt innhold av fett, sukker og salt. De grove kornproduktene bør tilsammen gi 70–90 gram sammalt mel eller fullkorn per dag.

I forrige uke offentliggjorde Helsedirektoratet sin årlige rapport om utviklingen i norsk kosthold. Her kom det blant frem at andelen sammalt mel fra norske møller, som inkluderer sammalt hvete, sammalt rug, kli til mat og havregryn/mel, har økt fra 17,3 til 25,1 prosent i perioden 1999 til 2015, og økte ytterligere til 25,9 prosent i 2016. Ettersom man ikke har opplysninger om sammalt mel i importerte bearbeidede kornprodukter, er det vanskelig å anslå den samlede andelen sammalt mel av totalt kornforbruk, men det at andel sammalt mel fra norske møller har økt med cirka 3 prosent fra 2015 til 2016, kan tyde på en økning i forbruket av grovt mel/korn.

Helsemyndighetene og store deler av matbransjen, inkludert bakerbransjen, har satt seg et felles mål om 20 prosent økt forbruk av grove kornvarer innen 2021.

Powered by Labrador CMS