«Felles løft for et sunnere kosthold» etablerer en gjensidig forpliktelse og samler helsemyndighetene, matvareindustrien og handelen om å nå konkrete målsetninger for en bedret folkehelse. Innen 2021 skal befolkningen spise 20 prosent mer grove kornprodukter, frukt/bær, grønnsaker og sjømat.

Mange har signert

Nå har følgende aktører i baker- og konditorbransjen signert samarbeidet:
Norgesmøllene, Nærbakst, Baxt, Mesterbakeren, Bakehuset, H.A.Brun, BKLF, Lantmannen Unibake, United Bakeries Norway, Mesterbakeren og Tor Sevaldsen Produksjon.

– Vi i Mesterbakeren er positive til felles tiltaksplaner for bedre kosthold, informasjon og økt matglede. Våre ansatte har allerede arbeidet flere år med reduksjon av salt gjennom saltpartnerskapet. Nå ser vi frem til å bidra til å gjøre det enda enklere for forbruker å finne og velge sunne kornprodukter, sier Tor Søreide Sivertsen, konstituert administrerende direktør i Mesterbakeren.

Bakeriaktører på rekke og rad signerte tirsdag forpliktende samarbeid med norske helsemyndigheter om sunnere kosthold. Foto: Grete Brekke Klingberg

Bakeriaktører på rekke og rad signerte tirsdag forpliktende samarbeid med norske helsemyndigheter om sunnere kosthold. Foto: Grete Brekke Klingberg

Kommet godt i gang

Også Bakehuset ser fordeler med det inngåtte samarbeidet og er allerede godt i gang med å jobbe mot de fastsatte målene gjennom økt satsing på informasjon og produktutvikling.

– Vi vil øke andelen av grove brød og andre bakervarer ytterligere i tiden fremover. Vi har også lagt ned mye arbeid i forhold til reduksjon av salt i produktene våre, et fokus som fortsetter parallelt med at vi tar i bruk vegetabilske oljer der dette kan erstatte mettet fett, sier administrerende direktør Øystein Halvorsen.

– Som den største bakeriaktøren i Norge er det naturlig for oss å være en bidragsyter som er i front i dette arbeidet, sier Halvorsen.

På signeringsmøtet var statssekretær Frode G. Hestnes var stedfortreder for helseministeren.

Dette har de signert på

Det er satt mål for de ulike innsatsområdene:

Reduksjon i saltinnhold og saltinntak
– fra 10 g pr. dag til 8 g pr. dag innen 2021

Reduksjon av tilsatt sukker i mat og inntak
– fra 13 energiprosent til ca. 11 energiprosent innen 2021

Reduksjon i innhold og inntak av mettet fett
– fra 14 energiprosent til 13 energiprosent innen 2018

Økt inntak av frukt, bær, grønnsaker, grove kornprodukter og sjømat
– Økning på 20%, i tråd med beregningsgrunnlag og mål i ny Handlingsplan for bedre kosthold (2017-2021)

Her kan du finne oppskrifter til hvordan øke inntaket av grovt, grønt og blått med 20 % innen 2021. Opplysningskontoret for brød og korn utviklet lunsjkonseptet «Måltidsdøgnet» og holdt foredrag sammen med Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker og Norges sjømatråd i forbindelse med workshopen 16. mai.