Snart er det klart for en ny utgave av iba-messen, som arrangeres hvert tredje år i München i Tyskland. Iba ble etablert i 1949 og er i dag et av de viktigste internasjonale møtestedene for eksperter innen baker- og konditorfagene.

Iba ble sist arrangert i 2015, og da deltok over 1300 utstillere fra 57 land. Så langt er over 1100 utstillere fra 45 land påmeldt til årets messe, som går av stabelen 15. til 20. september. Arrangøren skriver i en pressemelding at interessen for å besøke iba 2018 er enorm, og at det snart ikke er flere ledige plasser igjen. I 2015 ble iba besøkt av hele 77 814 personer fra totalt 167 land. Dette året var det også rekordmange nordmenn på iba-messen.

Det loves at årets messe, som vanlig, vil tilby en komplett oversikt over alle viktige nyheter og innovasjoner. Tradisjonen tro vil det også bli avholdt flere konkurranser på iba 2018, deriblant det internasjonale mesterskapet iba.UIBC.CUP. Her skal de beste utøverne fra det norske bakerlandslaget konkurrere mot utøvere fra 11 andre land. Og det er noe av grunnen til at BKLF har valgt å legge årets landsmøte og fagkonferanse til München og iba-messen.

Ny digital tjeneste

Nytt for årets iba er blant annet muligheten til å besøke noen av verdens aller fremste bakerier og konditorier ved hjelp av VR (virtual reality)-briller og 360 graders video. Slik kan de besøkende se rett inn i førsteklasses bedrifter i andre land – direkte fra messen, og på den måten få førstehånds kunnskap om hva som gjør disse bedriftene suksessfulle.

«Speaker’s corner» er et annet nytt tilbud på iba 2018. I dette «talerhjørnet» vil man kunne utveksle idéer og erfaringer med andre fagfolk og eksperter. Bakerisektoren står overfor mange store utfordringer som det kan være aktuelt å ta opp her, slik som matvaner i endring, bærekraftig innpakning, digitalisering og bruken av insekter i bakervarer.

Denne gangen tilbyr iba også sine gjester en ny digital tjeneste; The digital iba marketplace. Ved å ta denne tjenesten i bruk vil man som besøkende kunne forberede seg bedre til messen på forhånd. Det vil også bli lettere å orientere seg og få en god oversikt over messeområdet. I tillegg har The digital iba marketplace en søkefunksjon, slik at man raskt kan finne frem til det som er av størst interesse for en selv. Gjennom denne kanalen blir det også mulig å kontakte utstillere direkte, og eventuelt gjøre avtaler med dem.

Alt innen innpakning

iba.TO GO! er et nytt temaområde i Hall B3, hvor alt innen snacks- og drikkeprodukter vil bli presentert. Ekstra mye fokus vil bli lagt på kaffe, og eksperter på området vil ta for seg alle detaljer fra kaffebønnen, brenning og maling til kaffemaskiner, kopper og servering.

I Hall B1 vil alt innen emballasje og innpakning bli presentert under navnet iba.OPERATE, og ifølge prosjektleder Claudia Weiner vil dette området bli bedre enn noen gang tidligere på iba. Her vil blant annet intelligent og miljøvennlig emballasje samt optimaliseringsløsninger for matsikkerhet bli presentert «live in action».

I tillegg til iba.UIBC.CUP, skal også en ny internasjonal konkurranse for unge konditorer avholdes på iba 2018. Også her deltar Norge.

Faglig påfyll og fest

Som vanlig blir det mange muligheter til å delta på seminarer og workshops i løpet av årets iba-messe, først og fremt i området iba.ACADEMY i Hall B3. Men det blir også mulig å være med på besøk til bakerier i og rundt München, samt delta på eksklusive kurs ved Akademie Lochham.

Og sist, men ikke minst, vil det være mulig å delta på ibas egen Oktoberfest, som finner sted i et telt utenfor utstillingshallen.

Detaljene i programmet for iba 2018 vil bli offentliggjort i løpet av sommeren.

Taiwan vant iba-UIBC-CUP i 2015.

Taiwan vant iba-UIBC-CUP i 2015.

Foto: Iba