Skolebrødets dag falt i smak

Å feire skoleslutt med skolebrød ble en suksess. Skolebrødets dag er kommet for å bli, slår Torunn Nordbø fast.

Publisert Sist oppdatert

Selv noen av de ansatte på Stortinget feiret Skolebrødets dag.

Fredag 16. juni ble det spist uvanlig mange skolebrød over hele landet. Mange ville nemlig være med på å feire Skolebrødets dag, som Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) har etablert til den siste fredagen før skoleferien.

— Jeg har fått veldig mange positive tilbakemeldinger fra bakerier og andre. Vi så også at Skolebrødets dag skapte et stort engasjement i sosiale medier. Jeg tror vi kan slå fast at feiringen ble såpass vellykket at Skolebrødets dag i forbindelse med skoleslutt er kommet for å bli, sier daglig leder i OBK, Torunn Nordbø.

Selv feiret hun og OBK-kollega Eilin Lundekvam By Skolebrødets dag ved å dele ut skolebrød til alle elevene ved Kjølsdalen Montessoriskule i Sogn og Fjordane. De hadde nemlig vunnet skolebrød-konkurransen som OBK arrangerte i forkant av Skolebrødets dag. Her kunne skoler eller klasser sende inn en begrunnelse for hvorfor akkurat de skulle vinne skolebrød til alle på sin sommeravslutning.

— Elevene ved Kjølsdalen Montessoriskule driver sitt eget skolekjøkken hvor de selv lager lunsj med blant annet grovt brød til hele skolen hver dag. Derfor var vi helt enig med rektoren deres, Thomas Hals, som mente at disse barna og ungdommene virkelig fortjente skolebrød til sommeravslutningen, forteller Nordbø.

Elevene ved Kjølsdalen Montessoriskule koste seg med skolebrød på sin skoleavslutning 16. juni.
Elevene ved Kjølsdalen Montessoriskule koste seg med skolebrød på sin skoleavslutning 16. juni.

Skolebrød

  • er et bakverk av gjærdeig som er formet som en rund, flat hvetebolle, har en grop i midten som er fylt med et «øye» av gul egge- eller vaniljekrem, og blir pyntet med melisglasur og kokosstrø etter steking.
  • er et typisk norsk bakverk som så dagens lys på 1950-tallet og siden er blitt en folkefavoritt.
  • kalles også skolebolle, purke, 12-øres og ola-bolle.
  • har fra 2017 fått sin egen dag, som er den siste fredagen før skoleferien.

Kilder: Wikipedia og OBK

 

 

Over hundre bakerier

Nærmere hundre bakerier i hele landet markerte Skolebrødets dag fullt ut med blant annet Skolebrødets dag-poser- og t-skjorter. Mange andre bakerier deltok også i feiringen uten kampanjemateriell. Det var uansett opp til hvert enkelt bakeri å bestemme hva feiringen skulle innebære. Mange valgte å gi tilbud på skolebrød, andre arrangerte konkurranser eller lagde spesielle typer skolebrød. Godt Brød i Nydalen i Oslo hadde for eksempel bakt et kjempeskolebrød av to kilo deig og en halv kilo eggekrem, mens Bodø Bakeri AS ga bort en eske med skolebrød til en heldig arbeidsplass.

Skolebrød på Stortinget

Andre arbeidsplasser måtte ta ansvar for baksten selv, slik som Nes sykehjem, som postet følgende på sin Facebook-side fredag: «Vi leste i avisa at det er Skolebrødets dag i dag! En perfekt grunn til å sette igang med bakst, som vi nå skal kose oss med, til ettermiddags-kaffen!»

Selv noen av de ansatte på Stortinget feiret Skolebrødets dag: «Har blitt opplyst om at det er skolebrødets dag i dag, og det tar vi som jobber med skolesaker på Stortinget på alvor», skrev Kristin Vinje på Facebook under et bilde med flere skolebrød-spisende kolleger.

En del matbloggere hadde også fått med seg feiringen av Skolebrødets dag. Noen benyttet anledningen til å hente frem gamle skolebrød-oppskrifter, mens andre lanserte helt nye. Elin Vatnar Nilsen som driver bloggen krem.no valgte å dele den nye oppskriften Skolebrød – latmannsversjonen med sine lesere 15. juni – dagen før Skolebrødets dag.

Ønsker tilbakemeldinger

Nå tenker Torunn Nordbø i OBK allerede på neste års Skolebrødets dag, som hun håper kan bli enda bedre enn årets.

— Jeg er interessert i å samle erfaringer fra bakeriene som feiret Skolebrødets dag i år. Send meg gjerne en mail og fortell om hva som fungerte og hva som ikke fungerte. Slik kan vi finne ut om det er noe vi bør gjøre annerledes til neste år, og kanskje kan vi lage en felles idébank for bakerier, sier hun.

Nordbø tror Skolebrødets dag vil kunne gi bakerbransjen mye positiv oppmerksomhet fremover.

— I tillegg tror jeg et slikt arrangement vil bidra til å styrke følelsen av fellesskap innad i bransjen.

 

 

Powered by Labrador CMS