Ivar The Cakemaker Bakke planlegger å lage en hel haug av slike skolebrød til Skolebrødets dag på fredag.

Vil vise seg litt frem på #skolebrødetsdag

Nærmere 100 bakerier over hele landet skal være med på feiringen av Skolebrødets dag fredag 16. juni.

Publisert Sist oppdatert

Skolebrødets dag er en fin anledning til å skape litt blest rundt bakeriet.

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) har i anledning sitt 10-årsjubileum i år etablert Skolebrødets dag til siste fredag før skoleferien. I år blir den derfor feiret på fredag, 16. juni. Nærmere 100 bakeriutsalg over hele landet skal være med på å markere dagen, deriblant Ivar The Cakemaker, som er det nystartede bakeriet og konditoriet til Ivar Bakke på Flisa.

— Jeg startet opp for meg selv rundt nyttår, og tenker at Skolebrødets dag er en fin anledning til å skape litt blest rundt bakeriet. Det er en mulighet til å vise seg litt frem, blant annet i sosiale medier, som vi bruker ganske aktivt, sier Bakke.

Opplysningskontoret for brød og korn oppfordrer bakerier og andre til å bruke hashtagen #skolebrødetsdag i forbindelse med Skolebrødets dag. Bakeriene som feirer dagen har også fått tilsendt egne Skolebrødets dag-t-skjorter og poser.

— Kommer til å synes

— Vi har sendt ut kampanjemateriell til nærmere 100 bakeriutsalg over hele landet. Skolebrødets dag vil også bli markert i alle Menys butikker, så feiringen kommer til å synes, sier daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø.

Hun opplever at interessen for å feire Skolebrødets dag i forbindelse med skoleslutt er stor til å være første året.

Her er listen over alle baker- og konditorbedriftene som skal være med på Skolebrødets dag i år.

Skolebrød

  • er et bakverk av gjærdeig som er formet som en rund, flat hvetebolle, har en grop i midten som er fylt med et «øye» av gul egge- eller vaniljekrem, og blir pyntet med melisglasur og kokosstrø etter steking.
  • er et typisk norsk bakverk som så dagens lys på 1950-tallet og siden er blitt en folkefavoritt.
  • kalles også skolebolle, purke, 12-øres og ola-bolle.
  • har fra 2017 fått sin egen dag, som er den siste fredagen før skoleferien.

Kilder: Wikipedia og OBK

 

 

— Interessen fra bakerbransjen har vært veldig bra. Skolebrød er typisk norsk, og en av de hvetebollene vi spiser mest av her i landet. I Sverige har kanelbollen sin egen dag, og vi synes det er på på sin plass at også det norske skolebrødet får sin. Vi valgte siste fredag før skoleferien fordi det er lov å kose seg litt etter et flittig år på skole eller jobb. Mange arbeidsplasser har tradisjon med fredagskaffe, og vi håper de velger skolebrød til kaffen denne dagen, sier Nordbø.

En hel haug skolebrød

Akkurat hvordan feiringen skal foregå i bakeriene, er opp til dem selv å bestemme.

— Vi har egentlig bare tenkt å kjøre på med en hel haug skolebrød og et godt pristilbud. Det er skolebrød vi selger mest av til vanlig også, men på fredag blir det rekordmye, sier Ivar The Cakemaker Bakke.

I tillegg til å drive Ivar The Cakemaker er Bakke utøver på Baker- og Konditorlandslaget. Uten å røpe for mye, sier han at «hemmeligheten bak gode skolebrød er gode råvarer og riktig prosess». Bakke anbefaler lang eltetid med kald temperatur.

Se også Opplysningskontoret for brød og korns oppskrift på klassiske skolebrød.

Skolebrød lages i flere ulike varianter rundt om i landet, men noen regler finnes det likevel, ifølge OBK. Et skolebrød må nemlig være en søt hvetebolle med eggekrem (med eller uten vaniljesmak) toppet med melisglasur og kokos. De aller fleste bruker navnet skolebrød om en slik bolle, men den blir også kalt skolebolle, 12-øres, purke og ola-bolle.

 

 

 

Powered by Labrador CMS