Den siste uka har de valfartet rundt i Norge for å besøke bakerier. De avsluttet «turnéen» med besøk på minimessa i regi av Horni Baketeknikk og Pals. Far og sønn, Vidar og Kristian Wiik hadde dratt fra et kjølig Tromsø til et ganske så varmt Sør-Norge på jakt etter gode maskiner som skal fylle det nye bakeriet som skal være i drift på slutten av året.

– Ja, vi er rundt og ser på utstyr. Vi har vært hos Bakehuset i Molde og hos Tor Sevaldsen i Kristiansund. Og nå er vi i Oslo. Vi er ute for å hente inspirasjon og ser på en del maskiner og utstyr, sier Kristian Wiik til Bakeri.net.

Snakket med brukerne av maskinene

– Vi har brukt mye tid på denne turen på å snakke med de som bruker de ulike maskinene. Ikke de som jobber på kontoret, men bakerne. Vi vil høre deres erfaringer. Hva de er fornøyd med, hva som fungerer godt og hva som ikke fungerer like godt.
– Vi har fokusert både på maskiner og prosess med tanke på lang liggetid.

Satser på langtidslagring i stor skala

Tromsø Bakeri får nå mulighet til å stokke kortene på nytt når de bygger opp et nytt bakeri i nabobygget.
– Ja, vi får det. Målet er at vi skal produsere alt dagen før, slik at dette står på langtidslagring. Så skal det stekes utover morgenen. Det er heldigvis korte avstander i Tromsø.
– Vi bygger to modningsskap i tillegg til raskeskap slik at vi skal plass til totalt 90 traller. Vi er de første i Norge som gjør dette i denne skalaen. Bakehuset har gjort det på småvarer, men vi skal gjøre det for brød også.

– Skal dere ha denne prosessen på alle varer?

– Ja, vi håper det. Det er det som er målet, men om vi klarer det, gjenstår å se. Ved å legge om produksjonen på denne måten, må vi også gå gjennom alle resepter. Det er en stor jobb.
– Vi prøver å gjøre en del av dette utviklingsarbeidet i forkant. Blant annet har vi engasjert Nofima og André Løvaas som skal bidra i dette arbeidet.

Byggearbeidene starter denne uka

Denne uka starter rivningen av alt innvendig i det gamle bakeriet til Mesterbakeren som skal bli Tromsø Bakeri sitt nye bakeri.
– Vi kommer nå til å rive alt. Deretter er det lys, ventilasjon, gulv og utstyr. Det er en stor jobb. Når vi har fått nye maskiner på plass, kan vi begynne å testkjøre. Da kommer vi nok til å kjøre litt parallelt i både det gamle og det nye bakeriet.

Utstyr må bestilles før sommeren

– Vi er i en fase nå der vi må velge utstyr og sette dette i bestilling. Dette må være på plass før sommeren, så vi er midt i prosessen med å velge maskinpark.
– Derfor er var det god timing for oss at det var minimesse i Oslo disse dagene. En del av maskinene vi har sett på, er maskiner som også er presenterte her på messen. Vi har også fått en del andre idéer på messen som er fint å få med seg. I tillegg er det jo flott at det skjer noe i bransjen og når de inviterer med godvær, så må vi nordpå slå til, sier Kristian Wiik.