Det Norske Måltid ble startet i 2008 og er i dag en av landets viktigste og mest prestisjefylte matpriser. Konkurransen er nå inne i sin tiende sesong, og for første gang er bakst med som en egen kategori.

De tre finalistene som kjemper om seieren i kategorien Årets bakst er Inderøy Skjenning fra Røra Bakeri, Ølsprøtt fra Melhus Bakeri og Håndkjevla Rummebrød fra Hemsedal Flatbrødbakeri. Røra Bakeri og Melhus Bakeri hører begge hjemme i Sør-Trøndelag, mens Hemsedal Flatbrødbakeri ligger i Buskerud.

— Vi håper jo på å vinne over trønderne, sier daglig leder i Hemsedal Flatbrødbakeri AS, Mona Taaje, til Bakeri.net.

Hemsedal Flatbrødbakeri deltar i Det Norske Måltid for andre gang.

— Vi prøvde oss i fjor også, da i kategorien Årets godbit, forteller Taaje.

Det Norske Måltid
  • er en av landets viktigste matpriser
  • ble startet i 2008 og er nå inne i sin tiende sesong
  • har som mål å å bidra til næringsutvikling gjennom å øke etterspørselen, skape stolthet og styrke omdømmet for norsk matproduksjon
  • eies og drives av iPax Mat AS

Borte i posten

Veien til finalen i Det Norske Måltid 2018 gikk for Hemsedal Flatbrødbakeri gjennom en dramatisk delfinale under Dyrsku’n i Seljord tidligere i høst.

— Rummebrødet som vi hadde sendt til delfinalen ble borte i posten. Dermed måtte vi finne noen som kunne ta med nytt rummebrød nedover. Det ble veldig hektisk, men gikk heldigvis bra til slutt, forteller hun.

Krevende å produsere

Rummebrødet til Hemsedal Flatbrødbakeri er en ekte lokal spesialitet som for mange i bygda er et «must» ved spesielle anledninger.

— Det er måten vi lager rummebrødet vårt på, som er spesiell for Hallingdal. Du skal ikke lenger enn til Ål før fremgangsmåten er helt annerledes, sier Taaje.

Hun forteller at rummebrødet er et av de vanskeligste produktene de lager.

— Det skal kjevles veldig tynt og så må du få den hel på takka, hvor den stekes. Her er det utfordrende å få fargen til å bli passe gylden. Rummebrødet må ikke bli brent, men heller ikke for lite stekt, for da smelter ikke sukkeret.

Rummebrødet skal være tynt, stort og sprøtt. Det spises vanligvis som en kake, til kaffen.

Lang holdbarhetstid

«Kvaliteter utover det helt dagsferske» er et av kriteriene for produktene i kategorien bakst i Det Norske Måltid. Håndkjevla Rummebrød fra Hemsedal Flatbrødbakeri AS har en holdbarhetstid på minst to måneder.

— Det kan også fint fryses ned, sier Taaje, som nå håper på økt salg av rummebrødet.

— Ved å delta i denne konkurransen får vi jo markedsføring og blir mer kjent.

Vinnerne i Det Norske Måltid 2018 vil bli offentliggjort på en stor matgalla og finale i Stavanger 12. januar i neste år. Det skal utropes vinnere i 13 ulike kategorier inkludert Årets bakst.