Den er sensitiv. – Det er det ingen annen robot som er, sier Tobias Samuelsson. Han er nordisk produktsjef hos Kuka.

Det tyske konsernet begynte opprinnelig med belysning, men har en lang historie med industriroboter. I 1973 kom Famulus verdens første industrirobot med seks elektriske, motordrevne akser.

Føleri

Nå er en ny «verdens første»-robot på plass, reklamerer Samuelsson. LBR Iiwa er verdens første sensitive robot – noe som vil si at den kan arbeide sammen med mennesker. En kobot, med andre ord – en kollaborativ robot.

Hele poenget er at menneske og robot arbeider sammen. Navnet Iiwa står for «intelligent industrial work assistant». Det betyr at den kan ta de tunge løftene, repetisjonene eller andre deler av jobben der mennesket kan trenge hjelp av en ekstra hånd.

Kobot med 7 akser

– Skal den utnyttes til fulle, så kan den kjøres i samarbeid med menneskene – altså som kobot – men den kan også brukes til å kjenne på og montere saker. Det gir store muligheter i industribakeriet, mener Tobias Samuelsson.

Han er også opptatt av antallet akser på roboten. Den tradisjonelle industriroboten har 6 akser. Iiwa har 7. Dermed kommer den inn og kan arbeide på flere steder enn forgjengerne.

Leverer til Goman

Så sent som i mars kunne du lese om hvordan den nye generasjonen roboter ble presentert på bransjemessen Anuga Foodtec. Nå har den besøkt Norge: Samuelsson presenterte den på teknologidagene til Ito Intern Transport.

– Vi har for eksempel levert løsninger til Goman-bakeriene i Hønefoss og Fredrikstad, sier salgssjef Christian Hagen, som har tro på de nye robotene som en hjelper på norske bakerier.

PS: LBR er en tysk forkortelse for «lettvektsrobot», mens firmanavnet Kuka rett og slett forteller hvem grunnleggerne var og hvor de kom fra: (Johan) Keller und (Jakob) Knappich, Augsburg.

Christian Hagen prøver å selge inn de nye robotene til norsk matindustri.

Christian Hagen prøver å selge inn de nye robotene til norsk matindustri.

Foto: Georg Mathisen