Fra det 1100 kvm produksjonslokalet jobber ekteparet Frode og Ingrid Straum Gerhardsen med å holde tritt med etterspørselen etter deres glutenfrie bakervarer. Men da Britannia Hotel i Trondheim ringte og ønsket produktene til sine gjester, så sa ikke bakeriet nei.

Prosessen tar tid

– Vi har for mye å gjøre, det ringer hele tiden og folk ønsker produktene våre. Vi må si mye nei om dagen. Måten vi produserer på krever mye tid og håndarbeid, men vi jobber med å automatisere noen prosesser slik at vi kan produsere mer effektivt. Vi legger svært stor vekt på kvalitet, derfor vil noen prosesser ta lengre tid enn andre. Nå legger vi inn en ekstra innsats siden Britannia ønsket våre produkter på det nye hotellet. Det synes vi er stas, forteller eier Frode Gerhardsen, der han betjener kunder i bakeriutsalget i den ene enden av produksjonslokalene.

Klæbu Håndbakeri i Klæbu drives av ekteparet Frode og Ingrid Staum Gerhardsen.

Klæbu Håndbakeri i Klæbu drives av ekteparet Frode og Ingrid Staum Gerhardsen.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

Bygget bakeri i bakeriet

For øyeblikket klarer de ikke å levere i forhold til etterspørsel og pågangen har vært så stor at produktutviklingen ikke har fått nok fokus. Men i de nye bakerilokalene har ekteparet bygget et mindre testbakeri som kun skal brukes til å utvikle nye produkter.

– Siden det går så i ett med produksjon, så har vi ikke laget noe nytt på en stund. Med økt etterspørsel ønsker vi å utvide produktrekken vår og vi skal nå få på plass flere ansatte slik at Ingrid får tid til denne jobben. Vi har prioritert et prøvebakeri midt i de nye lokalene, og her skal vi utvikle spennende produkter i tiden fremover, forteller Frode.

Når Klæbu Håndbakeri produserer berlinerbolle, blir det ofte utsolgt raskt.

Når Klæbu Håndbakeri produserer berlinerbolle, blir det ofte utsolgt raskt.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

Fikk pris

Klæbu Håndbakeri har hatt en hurtig vekst og ble i januar hedret med prisen ”Årets glutenfrie bedrift 2018” av Norsk Cøliakiforening.

Bakeriet startet opp så smått i 2012 i sokkelleiligheten i huset til ekteparet og har vokst raskt men organisk. Det er brukt null kroner i markedsføring, det er fornøyde kunder som sprer ordet.

Nå er bakeriet på plass i sitt fjerde produksjonslokale på fem år og disponerer om lag 1100 kvm. De har fått inn en investor og har et mål om å omsette for 15 millioner i 2019.

Satset for fullt på bakeri

Klæbu Håndbakeri baker glutenfrie bakervarer som selges i dagligvare via spesialgrossisten og matmegleren. Startet opp i 2012 i sokkelleiligheten hjemme, da de synes det var vanskelig å finne gode, glutenfrie bakervarer til sønnen, som har cøliaki.

Har opparbeidet et godt rykte for kvalitetsprodukter og har stor etterspørsel fra dagligvare, restaurant og hotell og andre som trenger tilgang på glutenfrie bakervarer.

Bakeriet hadde en rolig oppstart og ekteparet jobbet store deler av døgnet. Etter hvert som salget økte, sa de opp sine faste jobber i IT-bransjen og satset for fullt på bakeriet. Bruker 150 tonn mel i år, har kapasitet på 3000 brød per dag og har budsjettert med 15 millioner i omsetning i 2019. Har fått inn en ekstern investor som har kjøpt 20 prosent av aksjene i selskapet.