Norsk cøliakiforening kårer hvert år landets beste glutenfrie bedrifter i tre kategorier: Produsenter, konditorier og serveringssteder. I år ble prisen gitt til henholdsvis Klæbu Håndbakeri, Dampbageriet i Kristiansand og Glunot på Trysil – på bakgrunn av følgende:

Klæbu Håndbakeri AS (kategori produsenter)

Klæbu Håndbakeri, Klæbu, tildeles prisen for sin omfattende utvikling av, og satsing på, gode, glutenfrie bakervarer! Dette familiedrevne bakeriet har i løpet av få år opparbeidet et stort sortiment av smakfulle, lekre produkter, og den brede distribusjonen som er etablert er svært positiv og imponerende. En stor honnør til Klæbu Håndbakeri for fremragende innsats for tilbud og spredning av gode, glutenfrie produkter!

— Det er stor stas å vinne denne prisen, sier Ingrid Straum Gerhardsen, som driver Klæbu Håndbakeri AS sammen med ektemannen, Frode Gerhardsen.

Ingrid har selv både gått på bakekurs og lært andre å bake glutenfritt i regi av Norsk cøliakiforening, før hun og ektemannen Frode Gerhardsen startet opp eget bakeri i sokkeletasjen.

– Nå har vi produksjonslokale på 1100 kvadratmeter, og leverer glutenfrie varer til dagligvareforretninger over nesten hele landet. Det er klart at denne prisen er viktig for oss i arbeidet framover, sier Frode Gerhardsen.

Dampbageriet AS (kategori konditorier)

Dampbageriet, Kristiansand, tildeles prisen for sitt omfangsrike og smakfulle tilbud av glutenfrie bakervarer! I trivelige omgivelser tilbyr de lekkert, ferskt bakverk av mange ulike slag flere dager i uken, og ellers også frosne varer.  Dampbageriet befinner seg sentralt i Kristiansand, og er dermed lett tilgjengelig. Det glutenfrie tilbudet deres er godt synlig, både på nett og i diskene. En stor honnør til Dampbageriet for deres tilbud og satsing på lekkert, glutenfritt bakverk!

— Vi setter stor pris på å bli kåret til Årets beste glutenfrie konditori, sier daglig leder ved Dampbageriet i Kristiansand, Espen Albert, som også forteller at moren hans fikk påvist cøliaki på slutten av 1980-tallet.

— Da var både kunnskapen om sykdommen og utvalget av glutenfrie varer veldig dårlig. Vi har drevet produktutvikling i tett samarbeid med fylkeslaget i Norsk cøliakiforening, og denne prisen går også til de flotte medarbeiderne våre som brenner for å lage gode glutenfrie varer av høy kvalitet, sier Espen Albert.

Glunot AS (kategori serveringssteder)

Glunot AS, Trysil, tildeles prisen for sitt tilbud og satsing på smakfulle og kun glutenfrie retter og matvarer! Det er enestående at Glunot har et så allsidig spekter i det glutenfrie tilbudet – både retter som kan spises på stedet, produkter som kan kjøpes med hjem, og man kan til og med lære seg å lage glutenfri mat der! God og hyggelig service er der også. En stor honnør til Glunot for deres flotte satsing på det glutenfrie området!

— Jeg er italiensk, og har stor lidenskap for mat og smak. Min misjon er at glutenfritt skal smake like godt som vanlig mat. Vi har jobbet så hardt med å utvikle smakfull glutenfri mat de siste årene, og det føles veldig fint å få denne prisen for Årets beste glutenfrie serveringssted, sier Raimondo Arnone, eller Chef Dino, som han kalles til daglig.