Forbrukerne er klare til å ta imot brød og kaker beriket med planteproteiner. Forsker Antje Gonera i Nofima tok bakere og møller med inn i fremtiden som er like om hjørnet.
Forbrukerne er klare til å ta imot brød og kaker beriket med planteproteiner. Forsker Antje Gonera i Nofima tok bakere og møller med inn i fremtiden som er like om hjørnet.

Planteprotein: Unik sjanse for bransjen

Forbrukerne er klare til å ta imot brød og kaker beriket med planteproteiner. Forsker mener dette er en unik sjanse for baker- og konditorbransjen.

Publisert Sist oppdatert

Forbrukerne er klare til å ta imot. Det er positive nyheter for baker- og konditorbransjen.

Antje Gonera er forsker på Nofima og leder prosjektet Innofood der det forskes på matinnovasjoner, blant annet hvordan man kan bruke planteprotein på nye måter. Hun tok med deltakerne på den nylig avholdte Cerealfagdagen på en reise inn i mulighetene innenfor plateproteiner.

Bærekraft og helse

Bruk av planteprotein kan øke den norske matproduksjonen og kan bidra til å gjøre den mer bærekraftig. Matproduktene som kommer ut av dette bidrar til bedre helse og skaper innovasjon og verdiskapning i de norske verdikjedene.

Kan dyrkes i Norge

Flere planter med høyt proteininnhold kan dyrkes i Norge. Det gjelder blant annet ert, åkerbønne og oljevekster. Både potet og cerealiser inneholder også proteiner, men ikke på langt nær så mye som mange andre plantearter.

Korn og belgvekster

Bruk av planteprotein kan prosesseres til mange ulike produkter. Blanding av for eksempel korn og belgvekster kan gi fullverdig protein og god fordøyelse. Flere av de proteinrike vekstene har utfordringer med ubalansert aminosyresammensetning og annerledes funksjonelle proteinegenskaper. I tillegg kan de inneholde anti-næringsstoffer og ha en smak man ikke ønsker inn i sluttproduktet.

Barrierer

Gonera viste også til gjennomførte forbrukerundersøkelser som synliggjør flere barrierer fra forbrukerhold. De største barrierene hos forbrukerne er at dette er ukjent og få har kunnskap om tilberedning av mat med disse råvarene. Samtidig er helse og miljø viktige drivere hos mange forbrukere.

Det må både kunnskap, nytenkning og tilrettelegging til før dette blir en stor del av matindustrien i Norge, men det lanseres stadig nye produkter internasjonalt i dette segmentet. Og benytter ikke norske matprodusenter disse mulighetene, så kan internasjonale aktører stå i kø med nye produkter. Et eksempel er lanseringen av såkalte proteinballs, som erstatter energibarene som også flere bakerier produserer.

Vil spise proteinberikede bakervarer

– I en undersøkelse utført i fire land er forbrukere spurt om hvilke produkter beriket med planteproteiner de mest sannsynlig kommer til å kjøpe og spise. Ganske langt opp på denne lista står cerealprodukter som brød, frokostblandinger, barer og kakeprodukter. Det betyr at baker- og konditorbransjen har gode muligheter til å berike produkter.

– Undersøkelsen viser at forbrukerne foretrekker berikede produkter som er kjente. Det betyr at det er bedre å ta det i bruk i eksisterende produkter enn å skape helt nye og ukjente.

– Forbrukerne er klare til å ta imot. Det er positive nyheter for baker- og konditorbransjen. Det er en terskel på å ta dette i bruk. For å øke bevisstheten må kunnskap om dette inn i skolen og i matpakken.

– Dette er en unik sjanse for bransjen, sa Antje Gonera.

Powered by Labrador CMS