Søndag 22. oktober klokken 9:30 åpnes dørene til iba 2023 her på Fairground Munich.

Opplev de nyeste trendene på iba 2023

Det er fire hovedtrender som utpeker seg på årets messe.

Iba 2023 arrangeres fra 22. til 26. oktober på Fairground Munich i München. På grunn av pandemien er det nå gått hele fem år siden sist gang denne messen ble arrangert. Og derfor er det knyttet litt ekstra spenning til alle nye innovasjoner og trender som vil bli presentert på årets messe.

Trendforsker Karin Tischer i food & more skal arrangere daglige trendturer på messeområdet. Men allerede nå forteller hun litt om hva vi bør se etter for å få med oss de viktigste nye trendene på årets iba-messe:

– Det er fire hovedtrender som utpeker seg, sier hun i en pressemelding fra messearrangøren.

Karin Tischer er trendforsker og direktør i food & more.

Tischer utdyper:

1. Digitalisering

– Her tenker jeg på alt fra robotisering til nettbestilling og betalingsløsninger. Utviklingen går svært raskt, særlig når det kommer til bruk av kunstig intelligens (KI). Det brukes allerede for å redusere matkasting, i bakeroboter og i nye kassasystemer som kan kjenne igjen produkter. Bakerier uten utsalg og hjemlevering er en trend som fortsetter å vokse. En annen trend er selvbetjente minibakerier. Dagens forbrukere ønsker å se, bestille og betale for produkter med smarttelefonen sin. Og bakerier må fortsette å være aktive i sosiale medier. Signaturprodukter bør være "Instagram-vennlige".

2. Sunn nytelse

– Folk flest har blitt mer helsebevisste. Stadig flere velger å spise mer plantebasert mat og mindre animalsk mat fordi de oppfatter det som sunnere. Dagens forbrukere forventer også å finne veganske og vegetarianske produkter i kafeer og restauranter. Smaken forandrer seg gradvis, som en stille revolusjon. Men samtidig kan mange savne smaken av kjøtt og andre animalske produkter. Derfor blir det stadig mer utfordrende å tilfredsstille kundene på smak. 

Stadig flere forbrukere etterspør veganske og vegetarianske alternativer i sortimentet.

3. Frokost

– Dagens første måltid er ikke lenger forbeholdt morgentimene. Stadig flere frokostretter selges døgnet rundt, og egg spiller ofte hovedrollen. Store brødskiver med rikelig og elegant dandert pålegg er også "in", gjerne sammen med uvanlige drikker som asiatisk oste-te (en "smoothie" av iste og kremost). 

4. Bærekraft

– Dette er en trend som man ikke kommer utenom, og de fleste selskaper er opptatt av å ha et bærekraftig image. Rettferdig handel, lokalmat og økologisk mat er andre populære konsepter. Her kan det nevnes at dagens forbrukere ser ut til legge mer og mer vekt på at maten skal være kortreist, fremfor at den må være økologisk. Stadig flere spisesteder begynner å dyrke sine egne urter, salater og små grønnsaker i mini-drivhus innendørs. Stokkøy Bakeri i Trøndelag er allerede i gang med dette. Kortreist emballasje vil også bli viktig for morgendagens forbrukere.

Dagens forbrukere vil ha unike produkter og historiefortelling.

Utfordrende tider

Ifølge Tischer vil det å jobbe på en mer økonomisk effektiv måte bli den største utfordringen for bransjen fremover.  

– Dette blir viktig på grunn at vi både opplever mangel på arbeidskraft og økte energi- og råvarepriser. Løsningen er å bruke både personell og råvarer på en mest mulig kostnadseffektiv måte. Men vi må ikke spare oss til fant eller øke prisene for drastisk. Det vil ikke kundene tolerere, sier hun.

Det unike selger

– Tischer understreker at dagens forbrukere vil ha unike produkter og historiefortelling. 

Jeg vil derfor oppfordre bedrifter i baker- og konditorbransjen til å tenke over hva som gjør dem spesielle. Hva er det som gjør akkurat ditt bakeri eller konditori forskjellig fra de andre? Hva gjør deg unik? Hvem er målgruppen min, og hvordan kan jeg drive på en mer bærekraftig måte? Dette blir folk mer og mer interessert i, sier hun.

Powered by Labrador CMS