Finalist i Årets Bakeri 2022: Bli kjent med Stokkøy Bakeri

Tre bakerier kjemper om å vinne Årets Bakeri 2022. Bli bedre kjent med ett av dem, Stokkøy Bakeri i Trøndelag.

Publisert Sist oppdatert

Eksotisk frukt kjøper vi ikke i det hele tatt.

Ingrid Langklopp er medgründer, medeier og daglig leder i Bygda 2.0 AS. Hun forteller at Bygda 2.0 handler om utviklingen av en bærekraftig, oppgradert, urban og attraktiv liten landsby, en «microcity», på Stokkøya i Trøndelag. 

– Men det handler også om å finne ut hvordan bygder generelt kan bli attraktive bo- og arbeidssteder for flere mennesker. Innen 2050 skal vi brødfø to milliarder flere mennesker i verden, og det antas at 70 prosent av dem vil bo i urbane strøk. Samtidig vil velfungerende distrikter være helt avgjørende for å forvalte og utvikle naturressursene på en god måte. I dag preges Bygde-Norge av fraflytting og en aldrende befolkning. Vi må derfor finne ut hvordan bygdene kan bli mer attraktive for unge mennesker. Kanskje kan Bygda 2.0 bli en modell for hvordan fremtidens bygd skal se ut?

Årets Bakeri 2022

For femte gang skal Årets Bakeri kåres i Norge, og i år har juryen vektlagt bedriftens fokus på samfunnsansvar sterkest i sin vurdering. Årets finalister er alle bakerier som betyr mye for sine lokalsamfunn. De er også kreative og flinke til å finne bærekraftige løsninger. På de neste sidene kan du bli bedre kjent med finalistene. Nå inviteres hele bransjen til å stemme på sin favoritt til å bli Årets Bakeri 2022. 

  • Konkurransen arrangeres årlig av Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF) 
  • Målet er å øke bevisstheten rundt alle elementene som til sammen utgjør en vellykket bedrift, å fremheve og presentere gode bedrifter samt å styrke samholdet i bransjen
  • Åtte kriterier danner grunnlag for juryens vurdering: Bedriftens økonomiske utvikling og bæreevne, bedriftens evne til nyskaping og innovasjon, bedriftens fokus på samfunnsansvar, bedriftens helhetlige profil og markedsføring, bedriftens endrings- og omstillingsevne, bedriftens medarbeidertilfredshetsindeks, bedriftens sammensatte fagkompetanse og bedriftens omdømme/merkenavn
  • Tidligere vinnere av prisen er Edgars Bakeri i Mandal (2018), Elda Bakeri i Sandnes (2019), Harmoni Håndverksbakeri i Porsgrunn (2020) og Ryfylke bakeri og konditori (2021)

Egenutviklet sirkulærøkonomi

Stokkøy Bakeri drives etter en egenutviklet sirkulærøkonomisk ressursmodell. Den innebærer blant annet å følge egne retningslinjer for innkjøp og å ha en tett dialog med alle leverandører. Målet er å bidra til ansvarlig produksjon, og noen ganger har det ført til bytte av leverandører. 

Bakeriet får frukt og bær fra gode naboer på øya, de dyrker sin egen salat på en hydroponisk måte, og de kjøper mest mulig kortreiste produkter. Økologisk velges «når det er logisk»:

– Vi kjøper heller ikke-økologisk fra naboen enn økologisk fra andre siden av jordkloden. Eksotisk frukt kjøper vi ikke i det hele tatt. Men vi har en avtale med den lokale Coop-butikken om å hente frukt og grønnsaker som ellers ville blitt kastet. På den måten kan også vi lage banankake fra tid til annen, sier Langklopp.

Se video i toppen!

Powered by Labrador CMS