Baskets with fresh and delicious breads at the bakery
Baskets with fresh and delicious breads at the bakery

Ny app for salg av overskuddsmat

Gjennom det nye Too Good To Go-konseptet kan bakerier tjene penger på varer som ellers ville blitt kastet på slutten av dagen.

Publisert Sist oppdatert

– Too Good To Go ble startet i København for cirka et halvt år siden, og nå har vi nylig etablert oss i Norge.

– Bakerbransjen er blant de bransjene som kaster mest mat i Norge, og derfor har vi et spesielt fokus på å få med bakerier nå i starten.

Det sier Sophie Wiik, som er daglig leder i Too Good To Go Norge.

Hun forteller at Too Good To Go er et helt ferskt konsept for å bekjempe matsvinn.

– Too Good To Go ble startet i København for cirka et halvt år siden, og nå har vi nylig etablert oss i Norge. Vi driver en app- og nettbasert tjeneste som gir folk mulighet til å kjøpe overskuddsmat fra restauranter og kaféer for en billig penge på slutten av dagen, forklarer Wiik.

 

Gode tilbakemeldinger

I appen kan brukerne se hvilke steder som tilbyr salg av billig overskuddsmat. Kjøperen forhåndsbetaler i appen og henter maten hos spisestedet på slutten av dagen, gjerne ti minutter etter stengetid.

– Det er enkelt, billig og miljøvennlig, sier Wiik.

I Oslo har blant annet French Bakery, Baker Brun og Brødbakerne blitt med på konseptet.

– Vi har også fått med Rustikk bakeri i Bodø og et par kafeer i Trondheim som selger bakervarer. Tilbakemeldingene fra bakeriene er svært gode. Mange har savnet et system for å unngå å kaste mat.

 

Billige forundringspakker

Wiik forklarer at bakeriene som regel vet sånn cirka hvor mye mat som pleier å bli kastet på slutten av dagen, men ikke alltid hva som konkret er igjen.

– Derfor tilbyr mange av bakeriene i Too Good To Go forundringspakker med diverse varer. Kjøperen vet altså ikke på forhånd hva han eller hun får – bare at det er snakk om kvalitetsvarer som ble solgt til full pris ti minutter tidligere.

 

– Hvem er de typiske kjøperne av slike forundringspakker med bakervarer?

– Jeg kjøper gjerne slike pakker selv, blant annet fordi jeg synes det er litt spennende å se hva jeg får. Ellers er studenter, som er opptatt av økonomi, en viktig kundegruppe. Det er jo mye penger å spare på dette. Og selvfølgelig miljøbevisste folk, sier Wiik.

Følger ressurspyramiden

Gjennom Too Good To Go-systemet er det også mulig å kjøpe og donere mat til hjemløse.

– Mange tenker nok at disse varene burde vært gitt direkte til hjemløse eller veldedige organisasjoner. Vi jobber imidlertid etter baker- og konditorbransjens ressurspyramide, og av respekt for næringen og faget er det viktig å prøve å selge overskuddsmaten til redusert pris først, forklarer Wiik.

Hun understreker at bakerne bør få så mye som mulig igjen for det de produserer.

– Bakervarer er nesten som aviser, man vil helst ha dem helt ferske, og det er selvsagt utfordrende for næringen, sier hun.

 

Les også: 

Utfordrer bakerier på matsvinn

Oppfordrer bransjen til å dele på samfunnsansvaret

 

Powered by Labrador CMS