Nikolai Meling vant NM Årets Baker i 2018.

Norges beste baker skal kåres igjen

BKLF inviterer til NM Årets Baker på Sørumsand videregående skole 18. april 2024. 

Publisert

NM Årets Baker ble sist arrangert i oktober 2018, så det er over fem år siden sist Norges beste baker ble kåret. Den gang var det Nikolai Meling som vant konkurransen, og den regjerende norgesmesteren skal være med som dommer når hans arvtaker skal kåres 18. april i neste år. Det melder arrangøren Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF). 

Alle som har svennebrev i bakerfaget kan få delta i konkurransen, og søknadsfristen er 15. januar 2024, opplyser BKLF i invitasjonen. På bakgrunn av søknadene som kommer inn, vil en jury plukke ut fire finalister som får delta i NM Årets Baker 2024.

Noen av vinnerproduktene fra NM Årets Baker i 2018.

Vant som reserve

Nikolai Meling skulle selv egentlig ikke delta i NM Årets Baker i 2018. Det var det hans daværende kollega Fredrik Lønne i Harmoni Håndverksbakeri som skulle gjøre. Men kort tid før konkurransen ble Lønne skadet i hånden, og Meling steppet derfor inn for ham. 

Samme høst var Meling også med på å ta bronse i iba.UIBC.Cup for bakere. Året etter fikk han tilbud om å være med som dommer i det internasjonale mesterskapet World of Bread i Nantes i Frankrike. Meling jobber i dag som bakesjef ved Sirkus Renaa i Stavanger. 

Svensk hoveddommer

Når han skal være dommer i NM Årets Baker i neste år, vil Meling ha med seg Alexander Pelli som hoveddommer og Gunnar Solberg som assistentdommer. 

Alexander Pelli med produktene som sikret ham seieren i Årets Bagare 2019.

Alexander Pelli vant det svenske mesterskapet for profesjonelle bakere, Årets Bagare, i 2019. Samme år vant han også prisen for beste søtbakst i Nordic Bakery Cup for andre året på rad. Pelli jobber i dag som baker i Lillebrors Bageri i Stockholm. 

Gunnar Solberg er bakermester i Baker Hansen. Han har sittet i konkurranserådet siden 2017, og han har vært med på å arrangere både nasjonale og nordiske mesterskap i baking tidligere. Han har også erfaring som dommer og dommerassistent fra flere ulike konkurranser.

Gunnar Solberg fra Baker Hansen var assistentdommer under Nordic i 2019.

Tema og oppgave

«Årstid» er valgt som tema for NM Årets Baker 2024. Oppgaven er å lage to forskjellige typer småbakst, to forskjellige typer søtbakst, grovbrød og en showpiece. Arrangøren opplyser at utseende, konsistens, sensorikk, kreativitet og arbeidsteknikk vil bli vektlagt av dommergruppen.

Powered by Labrador CMS