Nikolai Meling (Harmoni Håndverksbakeri) tok gullet i NM i baking 2018.
Nikolai Meling (Harmoni Håndverksbakeri) tok gullet i NM i baking 2018.

Super-reserve Meling tok gullet

Nikolai Meling er nybakt Norgesmester i baking etter å ha levert kanskje tidenes beste produkter i en nasjonal bakekonkurranse. Og det etter kun å ha trent i en uke!

Publisert Sist oppdatert

Det var tydelig hele veien at Meling var hakket hvassere enn konkurrentene sine.

Det ble en god og jevn start på alle deltakerne i norgesmesterskapet, men Loic Arquetout begynte etter hvert å få problemer med tiden. Det gjorde at han på slutten av konkurransen i praksis var ute av gullkampen. Både Nikolai Meling og Jonathan Burt ga hverandre kamp helt til målstreken.

Slik endte NM i baking 2018:
1: Nikolai Meling, Harmoni Håndverksbakeri AS (Porsgrunn)
2: Jonathan Burt, Tollboden Bakeri AS (Flekkefjord)
3: Loic Arquetout, Søtt+Salt AS (Bergen)

Imponerende prestasjon

Meling kom inn en uke før konkurransen etter at Fredrik Lønne måtte melde pass på grunn av en skade. Det er en sterk prestasjon å komme inn i en konkurranse på så kort varsel, men Lønne hadde gjort et godt forarbeid. Det forteller også noe om Meling sin kapasitet og kompetanse. Og ikke minst er han fortsatt varm i trøya med trening frem til VM som ga en suveren tredjeplass. For mens andre hadde store problemer med tiden på dagens konkurranse, hadde Meling veldig god tid.

Hans prestasjon i NM er en imponerende prestasjon og føyer seg inn i rekken av meritter for den unge bakeren som har gått i lære, både hos vår egen Morten Schakenda og hos svenskenes verdensmester Håkan Johansson. Sammen med ståpåvilje, har det skapt en baker som vi vil få se mye av i årene som kommer.

Nikolai Melings vinnerbørd i NM i baking 2018.
Nikolai Melings vinnerbørd i NM i baking 2018.

En historie bak alt

– Vi har sett nøye etter om deltagerne traff på temaet i dag, og her fant vi forskjeller. Nikolai Meling traff meget bra på tema og hadde et godt gjennomtenkt program med råvarer fra hele Norge. Det var blant annet multer fra Finnmark, øl fra Sogn og Fjordane og epler fra hagen til Fredrik Lønne i Porsgrunn. Det var en historie bak alt, sier juryformannen Amund Skutvold etter premieutdelingen.

Meddommer Gunnar Solberg roste også sølvvinner Jonathan Burt.

– Vi likte også temaet til Burt veldig godt. Hans program het Den Norske Turistforening 150 år og han lever gjennomført, sier Solberg.

Full kontroll

– Det går så klart på dagsform i en slik konkurranse. Loic Arquetout var uheldig i dag. Han hadde ikke dagen og bommet på tiden. Til gjengjeld hadde Nikolai Meling dagen. Han jobbet rolig og fint med full kontroll, sier Skutvold.

– Meling er jo i god konkurranseform etter iba. Vi kan vel si at han var en forhåndsfavoritt som innfridde, sier Solberg.

– Det var tydelig hele veien at Meling var hakket hvassere enn konkurrentene sine, sier den tredje dommeren i juryen, Emmanuel Rang.

Norges beste bakst i regi av Nikolai Meling.
Norges beste bakst i regi av Nikolai Meling.

Seier til Harmoni Håndverksbakeri

– Dette er jo en norgesmestertittel til Harmoni Håndverksbakeri. Det er jo Fredrik Lønne som sammen med samboeren Stefi, har skapt programmet. Men når det er sagt så kan ikke hvem som helst steppe inn på så kort varsel og overta et slikt program, som Lønn har trent på lenge. Da må du ha kunnskap, og det har Nikolai Meling. Vi kan si at dette var en solid seier, sier Skrutvold.

Fant favoritter på vinnerbordet

Alle dommerne fant egne favoritter på vinnerbordet.

– Jeg synes wienerbrødet med villaks var det beste, sa Skrutvold.

– Bollen med rødbeter var veldig bra, sa Solberg.

– Wienerbrødet med villaks var meget bra, sa Rang.

– Brødene var også veldig bra, jeg kunne tenke meg litt mer aquavit i det ene brødet, men veldig bra, sa Skrutvold.

– Jeg kjente aquaviten veldig godt, synes dette var et bra brød, sa Solberg.

Melings vinnerprodukter.
Melings vinnerprodukter.
Powered by Labrador CMS