I vinter skrev Naustdal Dampbakeri i Førde under på en ny leveringsavtale med Coop Vest. Den nye avtalen innebærer et volumtap på mellom 60 og 70 prosent, noe som tilsvarer en nedgang på rundt 15 millioner kroner i årlig omsetning.

Les også: Rognaldsen vant det Naustdal tapte

Dette er noe av bakgrunnen for at Naustdal Dampbakeri nå, for første gang, har etablert seg med egne utsalg utenfor Førde. Lørdag 1. juli åpnet Naustdal Dampbakeri en ny kafé i Florø. Samme dag tok Naustdal Dampbakeri over driften av S.J. Vereide Bakeri i Sandane.

— Det er alltid kjekt å åpne nye utsalg. Men også litt nervepirrende. Nå har det bare gått en uke, så vi kan ikke konkludere om fremtiden ennå, men så langt ser det veldig positivt ut, sier Ole John Berntsen, som er en av eierne i Naustdal Dampbakeri.

Kø hver dag

Utenfor den nye kaféen i Florø har det vært lange køer hver dag siden åpningen.

— Vi har brukt betydelige summer på lokalet, og er selv veldig fornøyd med resultatet. Tilbakemeldingene fra kundene har også vært gode, forteller Berntsen.

Noen har riktignok stilt spørsmål ved hvor mange bakeriutsalg det er plass til i Florø. Det er flere kafeer i byen, i tillegg til Florø Bakeri & Konditori, som er en direkte konkurrent. Berntsen tror imidlertid at det er plass til dem alle.

— Vi driver selv tre bakeriutsalg i Førde uten problemer. Da bør det jo være plass til minst to i Florø også, poengterer han.

Den nye kaféen til Naustdal Dampbakeri i Florø ligger i Byporten, helt øst i Strandgata.

Den nye kaféen til Naustdal Dampbakeri i Florø ligger i Byporten, helt øst i Strandgata.

Foto: Naustdal Dampbakeri

Lykke til!

— Det vil tiden vise, mener Vidar Salte, som er daglig leder i Florø Bakeri og Konditori.

Etter at Naustdal åpnet en avdeling i Florø har han selv begynt å tenke på å åpne en avdeling i Førde.

— De sier det er plass til begge her. Da er det vel plass til begge i Førde også, for å snu litt på det, mener jeg.

Salte forklarer at han i utgangspunktet ikke synes det er så veldig positivt at Naustdal Dampbakeri har etablert seg i Florø.

— Men samtidig kan det være bra med litt konkurranse. Dette kan slå begge veier, så jeg ønsker dem bare lykke til! Det blir uansett opp til folket å velge hva de vil ha.

På Facebook har en del florøværinger diskutert spørsmålet den siste uka. «Korleis går det med Florø bakeri no?», spør Siv Elin Sæther, som får følgende svar fra Terje Rosnes: «Florø Bakeri klarer seg nok heilt fint. Positivt med konkurranse og tilvekst i Florø by.» «La oss håpe at det er plass til begge», skriver Renate Leirgulen Svardal.

Lokalet til Naustdal Dampbakeri i Florø får mye skryt, blant annet på Facebook.

Lokalet til Naustdal Dampbakeri i Florø får mye skryt, blant annet på Facebook.

Foto: Naustdal Dampbakeri

Potensiale

I Sandane i Gloppen kommune er det fortsatt bare ett bakeriutsalg. Det ble drevet av Steinar Vereide inntil Naustdal Dampbakeri altså tok over driften 1. juli i år.

— Dette er et sted som har blitt drevet godt i mange år, og som vi ser potensiale i. Derfor syntes vi det var veldig kjekt å få anledning til å ta over driften når Steinar nå skulle gi seg, sier Ole John Berntsen.

Han forteller at de har ansatt en jente som er utdannet kokk til å drive utsalget, men ellers ikke gjort noen store endringer.

— Forskjellen er at det nå er våre produkter som selges der. Men etter hvert ønsker vi nok også å fornye lokalet.

I Florø har Naustdal Dampbakeri så langt fem ansatte i arbeid.

— Noen av dem er hentet internt i selskapet. Vi måtte nemlig flytte på noen siden vi mistet såpass mye av leveransen vår til Coop tidligere i år, forklarer Berntsen.

Så langt har Naustdal Dampbakeri fem ansatte i Florø. — Her kommer vi til å trenge flere etter hvert, opplyser Ole John Berntsen.

Så langt har Naustdal Dampbakeri fem ansatte i Florø. — Her kommer vi til å trenge flere etter hvert, opplyser Ole John Berntsen.

Foto: Naustdal Dampbakeri