– Naturlige farger er fremtiden

...men med disse nyhetene er det mulig å lage titandioksid-fri hvit marsipan.

Publisert

Det er tydelig at det er den veien vinden blåser.

De siste årene har det vært veldig populært med kaker trukket i kritthvit marsipan, ikke minst til begivenheter som bryllup og dåp.

Den kritthvite fargen ble fremstilt av fargestoffet titandioksid (E171), som også ble brukt til å skape gull- og sølvfarget kakedekor.

Etter hvert viste det seg imidlertid at titandioksid kan skade kromosomer og forårsake mutasjoner. Derfor ble det fra 8. august i fjor forbudt å bruke titandioksid som tilsetning i mat i EU og Norge.

Fra da av har konditorene vært nødt til å bruke alternativer som kritthvit fondant (sukkerpasta), en blanding av fondant og marsipan eller marsipan farget med kaliumkarbonat (E170). Det er imidlertid ingen som har klart å komme opp med et fullgodt alternativ til titandioksid (E171).

Nye produkter fra Pavoni

– Det er mange som spør etter alternativer til titandioksid, forteller konditor og rådgiver i A La Carte Produkter, Linda Roalstad.

Hun anbefaler da noen nye produkter fra italienske Pavoni.

– Dette er noen pulver og noen sprayer som kan skape hvit-, gull-, og sølvfarge om de kombineres riktig. Så det finnes muligheter dersom man ønsker å lage noe med disse fargene til en spesiell anledning. Bruker du nok pulver, vil du nok kunne skape en tilnærmet kritthvit farge. Problemet er at det kan gå utover smaken, og at det vil bli dyrt. Derfor satser stadig flere leverandører kun på naturlige farger. Dagens forbrukere ønsker jo også å unngå tilsetningsstoffer. Så naturlige farger er fremtiden. Det er tydelig at det er den veien vinden blåser, sier Roalstad.

Vil ta litt tid

Hun tror imidlertid at det vil ta litt tid før forbrukerne venner seg til forandringen.

– Jeg tror ikke at det er konditorene det står på, men kundene deres vil nok bruke litt tid på å forstå hvorfor de ikke kan få kritthvite kaker lenger.

A La Carte Produkter samarbeider også med Valrhona, og den store sjokoladeprodusenten har tatt et klart standpunkt når det kommer til farger.

– Valrhona har valgt å gå helt bort fra alle kunstige fargestoffer. De tilbyr kun naturlige farger, og det går helt fint, forteller Roalstad.

Linda Roalstad er konditor og rådgiver i A La Carte Produkter AS.
Linda Roalstad er konditor og rådgiver i A La Carte Produkter AS.

 

Powered by Labrador CMS