Titandioksid (E171) er et fargestoff som har vært brukt i alt fra medisiner og tannkrem til iskrem og godteri. Stoffet brukes også i den kritthvite marsipanen som er så populær på kaker til blant annet dåp og bryllup. Dessuten i gull- og sølvspray til kakedekor.

I fjor gjorde den europeiske matsikkerhetsmyndigheten EFSA en ny vurdering av E171. Ifølge konklusjonen kan det ikke utelukkes at fargestoffet kan skade kromosomer og forårsake mutasjoner. Derfor ble det fra 8. august i år forbudt å bruke titandioksid som tilsetning i mat i EU og Norge.

Daglig leder i Aanerud Bakeri, Heidi Asphjell Aasli, sier til Bakeri.net at de selvfølgelig forholder seg til regelverket. Derfor har konditorene hennes sluttet å bruke kritthvit marsipan samt gull- og sølvspray på kakene.

– Men vi synes at det er trist, for vi har ikke funnet noen fullgode alternativer, forklarer hun.

Beste alternativet

Den kritthvite marsipanen har vært populær på blant annet bryllupskaker.

Den kritthvite marsipanen har vært populær på blant annet bryllupskaker.

Foto: Aanerud Bakeri

Det hittil beste alternativet til den kritthvite marsipanen er hvit fondant/sukkerpasta.

– Men fondant er litt vanskeligere å jobbe med enn marsipan. Vi synes at den sprekker opp mye lettere, og dessuten smaker den jo bare sukker, sier Aasli.

Hun hadde håpet at noen ville finne et annet stoff som kunne erstatte titandioksid og gi den samme fargeeffekten. Det har imidlertid ikke skjedd ennå.

Jobber med saken

Fag- og produktsjef i Pals, Jostein Huglen, forteller at de har klart å utvikle ny overtrekksmarsipan uten titandioksid i fargene «lys blå» og «lys rosa». Å gjenskape fargen «ekstra hvit» uten titandioksid er en større utfordring.

– Vi jobber med saken, og vi håper på å få til en hvitere variant etter hvert. Men vi klarer nok ikke å gjenskape en like hvit farge uten titandioksid. Så man må regne med at den blir hakket gulere, sier han.

Bronse det nye gull?

Gull og sølv er det helt slutt på, og her er det dårlig med alternativer. Men heldigvis er det fortsatt mulig å lage bronsefarge uten titandioksid, og leverandøren Bako kjører nå en informasjonskampanje om at «bronse er det nye gull».

Det har Aasli i Aanerud Bakeri fått med seg, men hun er litt skeptisk.

– Jeg er ikke så sikker på om folk vil ha bronse på kaken når de skal feire gullbryllup, for eksempel… Men det er fint med litt mer fokus på denne saken, slik at det blir lettere å forklare situasjonen for kundene, sier hun.

Andre alternativer

Aasli viser til at bildebanken i sosiale medier er full av kritthvite kaker, og at kundene fortsatt ønsker seg dette.

Kanskje bør vi anbefale kunder som ønsker seg noe annerledes å velge farget marsipan i stedet for den vanlige gulaktige. Men er det veldig viktig for dem at den er kritthvit, kan vi også få dem over på hvit smørkrem, sier hun.