De Norske Kokkelandslagenes er på plass i Stuttgart for å kjempe om de gjeveste plassene i kokke-OL. Konkurransens 55 lag ble presentert på åpningsseremonien fredag kveld.

Nå starter kampen om norske gull i kokke-OL

STUTTGART: I fem dager skal de De Norske Kokkelandslagenes tre lag konkurrere i verdens tøffeste konkurranse for kokkelag. Kokke-OL i Tyskland samler 1200 kokker fra 55 nasjoner som til sammen skal lage 7000 matretter. Norsk kokekunst basert på norske råvarer står sentralt når ambisjonene er skyhøye.

Fredag kveld var det åpningsseremoni i Stuttgart der alle 55 land marsjerte inn i tur og orden. De neste fem dagene skal alle lagene i ilden og kjempe om å lage de perfekte rettene i IKA/Culinary Olympics 2024, også kalt kokke-OL.

Norge er blant veldig få nasjoner, og eneste nordiske land, som stiller med landslag i alle konkurransekategorier; junior, senior og community catering (catering/storkjøkken). Til sammen har de norske utøverne lagt ned over 25.000 timer i trening og nå skal det tas ut i perfeksjon og resultater.

Det er en rekke konditorer på De Norske Kokkelandslagene som de neste dagene skal bidra til at Norge drar hjem de gjeveste medaljene. 

Går for gull 

Norge har et gull å forsvare fra senior-klassen fra sist OL og er også revansjesugne etter at de mistet de gjeveste plassene med minst mulig margin under fjorårets VM i Luxembourg. Norge har de siste tiårene blitt en nasjon å regne med helt i toppen i både VM og OL i kokkekunst.

De norske kapteinene har store forventinger til Norges prestasjoner i mesterskapet.

– I november 2022 var juniorlandslaget 0,065 poeng unna å ta gull. Nå er vi tilbake. Denne gangen i OL for å gjøre absolutt alt vi kan for å ta gullet, sier Christer Rødseth som er kaptein på De Norske kokkelandslagene junior.

Tilbake til de norske røttene 

Norge har valgt en tematikk i sine retter bygget på håndverk, kunst og lidenskap. Den rustikke elegansen skal være en reise til hjertet av de norske kulinariske tradisjonene.

– Vi har utviklet et samlet konsept som presenterer vår kulinariske arv og råvarer som en komplett opplevelse av vår identitet og uttrykk. Temaet strekker seg over menyene i alle fem konkurransekategoriene de norske kulinariske lagene konkurrerer i. Det representerer en reise tilbake til det grunnleggende, hvor kvaliteten på ingrediensene står i sentrum, og teknikker som går i arv gjennom generasjoner, blir verdsatt. I kjernen handler det om å bruke de ferskeste og fineste ingrediensene til å lage deilige og sjelevarmende retter, sier manager på De Norske Kokkelandslagene, Gunnar Hvarnes.

Dette skal Norge lage 

På de norske menyene i OL står blant annet høylandslam fra Lom, fjordørret med vendasrogn fra innlandet, solbær, kveite fra Rogaland, jordskokker fra Gyda gård, kirsebær fra Hardanger, "Liveche"-kylling, rødbeter fra Sørlandet, kongekrabbe fra Varanger, kamskjell fra Hitra, bringebær fra Lærdal, ung storfe og mye ferske kryddergrønnsaker fra rundt omkring. Råvarene skal ivaretas med håndlag, mye lidenskap og bli behandlet som kunst.

Senior og junior har to konkurranser hver, mens community catering har én konkurranse. Premieutdelingen er onsdag, men det blir også delt ut medaljevalører i etterkant av hver konkurranse.

Powered by Labrador CMS