Volda Elektriske Mylne er nå offisielt Economuseum.

Mylnå i Volda er blitt Economuseum

Volda elektriske Mølle, Mylnå, har fått status som Economuseum.

Publisert Sist oppdatert

Vi jobber med å få godkjenning til å starte kommersiell produksjon av mel på seljeskudd og seljeblad.

Mølla i Volda får internasjonal status med sin Economusee-tittel og skal nå vise frem håndverket for besøkende. Tittelen Economuseum er en del av et EU-prosjekt som fokuserer på en bestemt type besøkssenter for småskalaproduksjon.

– Det var mange inviterte til åpningen og mange viste stor interesse i hva Mylnå driver med, sier daglig leder ved Mylnå, Elias Moe til Bakeri.net.

Bakeri kommer snart

Den opprinnelige planen var også å bygge om deler av lageret ved Mylnå til et bakeri og café, men det er blitt noe forsinket.

– Vi har ennå ikke ansatt en baker her. Det tar litt tid å finne den rette personen som ønsker å være med på dette prosjektet, men vi tror vi snart skal komme i mål. Da vil det bli en ombygging av et lager og her skal det være bakeri og café. Ideen er at folk skal kunne komme tett på og se hvordan håndverket utøves, sier Moe.

Mel av selje. Prøvebaking viser at 30 prosent selje i brød fungerer fint.
Mel av selje. Prøvebaking viser at 30 prosent selje i brød fungerer fint.

Seljeskudd i brødet

Mylå har også en egen helsekostforretning og ønsker å satse på produkter som kan produseres ved mølla som ikke kan fås andre steder. Blant annet skal de snart være i gang med kommersiell produksjon av seljemel.

– Vi jobber med å få godkjenning til å starte kommersiell produksjon av mel på seljeskudd og seljeblad. Dette er økologisk og tilfører en god sødme i bakverk. Vi har for en god stund siden prøvebakt med melet på Iduns forsøksbakeri og har fått mange interessante og gode resepter. På grunnlag av prøvebakingen har vi funnet ut at vi kan bake med om lag 30% selje i brød.

Seljen tørker på svak varme og så males det til mel på Mylnå.

– Vi fikk ideen da vi åpnet helsekostforretning på Mylnå. Det finnes mange gode produkter laget på bark, greiner, blader og skudd, og vi tenkte at det måtte være en god idé å bruke norske råvarer på samme måten. Her har vi mye næringsrike og rene råvarer tilgjengelig, sier Moe.

Høsteutstyr for seljeskudd.
Høsteutstyr for seljeskudd.

Kraftig antioksidant

Mylnå har også et annet prosjekt på gang, hvor de skal lage mel av den antioksidantrike soppen, Chaga. Denne soppen vokser på bjørketrær, men det er langt mellom hver sopp.

– Chaga-sopp er den kraftigste antioksidanten vi vet om. I Norge brukes den per i dag som kosttilskudd og det er et ganske kostbart produkt. Vi har fått godkjenning til å kalle chagamel for næringsmiddel, men foreløpig er det ikke aktuelt å bruke dette som mat, for eksempel som tilsetning i brød. Chaga er såpass kraftig både når det gjelder antioksidanter og farge at en liten prosentdel vil slå ut på innholdet i brød. Dette kan det være interessant å teste ut etterhvert. Soppen tørker vi og maler opp til mel på Mylnå, sier Elias Moe.

Chagasoppen er nå godkjent som nærigsmiddel, men vil ikke brukes i mat foreløpig.
Chagasoppen er nå godkjent som nærigsmiddel, men vil ikke brukes i mat foreløpig.
Powered by Labrador CMS