Den ærverdige mølla fra 1937 skal nå få internasjonal status og vise frem produksjonsvirksomheten for publikum i noe som kalles Economusee, eller på norsk, håndverkere i arbeid. Dette er en del av et EU-prosjekt og et internasjonalt nettverk som fremmer en bestemt type besøkssenter for småskalaproduksjon av varer i et aktivt verkstedsmiljø.

Et Economusee gir fokus på verdiskaping som grunnlag  for innovasjon, opplevelse og bevaring av kulturhåndverket i et autentisk miljø.

– Ideen er at mølla i Volda skal være et visningssenter hvor besøkende kan lære om håndverksteknikker og prosesser. Samtidig blir det utstillinger og salg av produkter, både historiske og fra dagens produksjon, sier Terje Inderhaug, prosjektleder for Craft Reach ved Norgesvel sitt Vestlandskontor i Bergen, som har ansvaret for utvikling av Economuseer i Norge.

 

Mer sluttprodukt

I forbindelse med mølla og statusendringen, skal det nå satses på sluttprodukt i større grad og mølla stiller deler av sine lokaler til disposisjon for en driftig baker eller konditor som vil være med å bygge opp et helt nytt bakeri i Volda.

Lokalene som tilbys ligger flott til ved sjøen og med nydelig utsikt, et perfekt sted å selge smaksopplevelser basert på råvarer som produseres i samme bygg. Lokalene skal bygges kraftig om slik at både mølla og bakeriet får store glassvinduer, der besøkende kan se håndverk og prosesser, før de setter seg i kafeen og nyter sluttproduktet. Det er god plass til både bakeriet og servering i lokalene og arkitekttegninger av bygget er allerede på plass.

 

Søker interessert fagperson

– Mylnå er ingen vanlig mølle, her brukes gammelt utstyr og gamle metoder og vi eksperimenterer med alt fra å kverne havre med skall til seljeskudd. Bakeren eller konditoren vi søker må være en driftig type med sans for det eksperimentelle og så må man like å jobbe, sier daglig leder ved Mylnå, Elias Moe.

Bakeren eller konditoren som skal på plass i det nye visningssenteret vil få store muligheter til å bygge et bakeri fra bunnen av og tilpasse alt etter egne ønsker og ideer. Samtidig som det vil være en enestående mulighet til å vise fram faget til et interessert publikum.

– Vi ønsker oss en sprek fagperson som har egne ideer om hvordan bakeriet skal være og som synes det er moro å jobbe med råvarer som er litt utenom det vanlige. Man må også være med å investere i bygget og utstyret, men til gjengjeld er mulighetene store. Er du den personen, så bare ta kontakt sier Elias Moe.