Mindre gluten endrer tarmbakteriene

Glutendebatten fortsetter: Ny forskning fra Danmark viser at personer på en lavgluten-diett går ned i vekt og positivt endrer tarmbakteriene.

Publisert Sist oppdatert

Studien skiller ikke mellom effekt av gluten og effekt av fruktaner.

En ny rapport fra Danmark, publisert i Nature Communications viser at det kan ha helsemessige fordeler ved å redusere inntak av gluten. Studien viser at tarmbakteriene endres ved et mindre inntak av gluten og at det gir en helsemessig gevinst.

Studiedesignet består av to grupper på 30 personer hver, som i løpet av åtte uker har spist glutenfattig men fiberrik kost, mens gruppe to har spist glutenrik og fiberrik kost.

Begge grupper har spist like mange kalorier og samme mengde kostfiber. Målet med studien var å finne ut om tarmens bakerier endres med mindre gluten.

Gikk ned i vekt

Svaret var at folk i gruppe en, med lite gluten, følte at magen var mindre oppblåst og at de hadde mindre luft i magen. Denne gruppen hadde også et vekttap på i snitt en kilo i løpet av testperioden.

Forskerne tror blant annet at vekttapet skyldes at endringen i tarmbakteriene kan ha bidratt til å øke forbrenningen.

 – Det tyder på at tarmbakteriene responderer hurtig og tilpasser seg det kostholdet vi spiser, sannsynligvis ved å øke antall bakterier som er best rustet for å utnytte energien i kostholdet. De bakteriene som er gode til å bryte ned kostfiber fra en glutenrik kost vokser frem når det er gluten i maten, og forsvinner når det ikke er gluten i maten, sier professor Filip Krag Knop, overlege ved Steno Diabetes Center og Københavns Universitet, til Politiken.

Det vi kan slå fast er at de norske kostholdsrådene sier at den positive helseeffekten av å spise grovt brød og grove kornprodukter er svært stor.

 Interessante funn, men for rask konklusjon

– Funnene er interessante, men ikke i samsvar med verken norsk eller internasjonal forskning på området, sier Torunn Nordbø.
– Funnene er interessante, men ikke i samsvar med verken norsk eller internasjonal forskning på området, sier Torunn Nordbø.

– Funnene er interessante, men ikke i samsvar med verken norsk eller internasjonal forskning på området. To av utfordringene med studien er få antall deltakere og at det kan virke som de ikke har forholdt seg til funn fra andre undersøkelser om at det er fruktaner og ikke gluten som er problemet, sier Torunn Nordbø, daglig leder av Opplysningskontoret for brød og korn.

I februar skrev Bakeri.net en sak om den norske forskingsstudien som frikjente gluten som kjernen for mange nordmenns magetrøbbel. Studien kom frem til at synderen var fruktaner.

Vanskelig forskning

– Studien skiller ikke mellom effekt av gluten og effekt av fruktaner og vi vet lite om deltakerne i studien og deres livsstil og helse. Det som det er enighet om i forskningsmiljøene er at kosthold har stor betydning for tarmflora som igjen har betydning for helse generelt og overvekt spesielt. Det er store individuelle forskjeller på hvordan man reagerer på ulik mat. Noen får rask blodsukkerstigning ved inntak av fine hveteboller mens andre får en helt annen reaksjon. Kompleksiteten i forskning knyttet til helseeffekter og ernæring og ulike bestanddeler av kosten er stor, og det er svært vanskelig å peke ut at enkelte stoff har slik og slik virkning. I omfattende forskning i Australia har en ikke kommet fram til at gluten har negative helseeffekter utover for de som har cøliaki. Det vi kan slå fast er at de norske kostholdsrådene sier at den positive helseeffekten av å spise grovt brød og grove kornprodukter er svært stor. Videre at fiber i kosten virker forebyggende mot flere sykdommer, slår Torunn Nordbø fast.

Powered by Labrador CMS