Tonje Holtungen er deltager på BKL og driver til daglig Sjokolade Salongen på Vestfossen.
Tonje Holtungen er deltager på BKL og driver til daglig Sjokolade Salongen på Vestfossen.

Må vurdere driften

Tonje Holtungen, deltager på Konditorlandslaget og eier av Sjokolade Salongen på Vestfossen, må se nøye på driften etter det kom frem at sukkeravgiften skal økes.

Publisert Sist oppdatert

Med denne avgiftsøkingen kan det se ut som det går på bekostning av nettopp arbeidsplasser i lokalsamfunnet.

I forrige uke ble det klart at avgiften på sukker skal økes etter et budsjettforlik mellom Regjeringspartiene og Kr.F og Venstre.

– Dette er ganske krise for vår del. Jeg har ikke finregnet på dette ennå, men vi må se på driften vår for å drive forsvarlig, sier Tonje Holtungen.

Øker med 83 prosent

Regjeringen ble enig med Venstre og KrF om en øking i avgifter, på blant annet sjokolade, med 83 prosent. I kroner og øre betyr dette et sprang fra dagens 20,19 kr per kilo til 36,92 kr per kilo.

– Vi har hatt planer om å selge våre produkter via dagligvare, men jeg ser ikke for meg at det nå vil være mulig å få en pris vi kan leve med. Disse planene kan gå i vasken på grunn av økingen. Vi har også hatt andre planer for driften vår som nå må under lupen. Vi skulle blant annet ansette enda en person, men det kan se ut som det blir vanskelig nå, sier Holtungen.

Må justere prisene

Gunnar Bakke i BKLF sa tidligere til Bakeri.net at denne avgiften først og fremst er en byråkratisk avgift for bransjen, men at det også vil ramme de små nisjeprodusentene økonomisk.

– Sjokoladebransjen er jo en relativ dyr bransje å drive i, vi har jo slitt med svak krone en god stund, sier Holtungen.

– Vi må sette opp prisene over disk her hos oss, men vi synes det er vanskelig da disse produktene har en smertegrense. Heldigvis tror jeg mange kunder har både forståelse og betalingsvilje for håndverksprodukter som vi lager her. Det er enda tøffere for de som kun leverer til dagligvare, de vil nok ikke få noe høyere pris på produkt av dagligvarebransjen.

Bedre folkehelse, sier politikerne

Tonje Holtungen synes lite om at denne økingen i stor grad vil gå utover lønnsomheten til produsentene.

– Hadde økingen blitt lagt på momsen for at folk skulle spise mindre sukker, så ok, da hadde alle produkter med sukker økt i pris ut til forbruker. Men all den tid man enkelt kan dra til Sverige og kjøpe veldig billig sukkerprodukter, så blir dette feil. Jeg kjenner folk i Bergen som drar på handletur til Sverige, så jeg kjøper ikke argumentet med at folk vil komme til å spise mindre, sier Holtungen.

Holtungen skulle gjerne sett at en generell prisstigning heller skulle kommet næringen til gode. Da kunne de ha satset mer på verdiskaping i sine lokalsamfunn.

– Med denne avgiftsøkingen kan det se ut som det går på bekostning av nettopp arbeidsplasser i lokalsamfunnet.  Nå er det ikke sikkert vi kan gjennomføre ansettelsene vi hadde tenkt, men det kan hende vi må la noen gå isteden. Altså helt motsatt. Nei, dette var ingen hyggelig julegave fra våre folkevalgte, sier Tonje Holtungen.

Powered by Labrador CMS